sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Cele mai controversate mituri din domeniul oftalmologiei

Cele mai controversate mituri din domeniul oftalmologiei

De-a lungul secolelor, anumite mituri cu privire la corpul uman, viața noastră zilnică sau moduri de comportament ajung să fie recunoscute ca fiind reale pentru că așa am fost învățați și știm că este corect. Aceste mituri de cele mai multe ori sunt transmise pe cale verbală. Dar care dintre ele sunt adevărate și care nu?

 

În emisiunea “Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitata Raluca Moisescu pune sub lumina reflectorului aceste mituri și ne spune care sunt adevărate și care nu.

1. Mit: Cititul în lumină slabă strică vederea
“Nu neapărat strică vederea, dar lumina slabă presupune un efort de adaptare din partea ochiului.”

2. Mit: Morcovii sunt cele mai bune alimente pentru ochi
“Da și nu numai. În general și alimentele verzi, de culoare roșie și portocalie.”

3. Mit: Nu este bine să porți ochelari sau lentile de contact tot timpul, pentru că obosesc ochii
“Nu este o problemă de oboseală. Este o problemă cu corneea și modul în care aceasta se hrănește cu oxigen. Atunci când este acoperită în permanență de un corp străin, această hrănire are de suferit.”

4. Mit: Privitul fix în monitorul computerului dăunează ochilor
“Privitul fix, doar în ideea în care clipim mai rar și atunci suprafața ochiului se usucă ușor. De asemenea focalizarea la aproape duce la contracția unor mușchi ai ochiului care pot duce la progresia miopiei. De aceea este bine să luăm pauze de clipit. Ideal ar fi la 40-45 de minute.”

5. Mit: Lumina albastră este cel mai mare inamic al ochilor noștri
“Nu știu dacă chiar este cel mai mare inamic, dar în ziua de astăzi când mare parte din timpul nostru îl petrecem în fața ecranelor, are un rol destul de important. Această lumină poate dăuna în timp în primul rând cristalinului care duc la cataractă sau la leziuni ale retinei”.

6. Mit: Dacă vă uitați cruciș, vă rămân ochii așa
“Este doar un mit. Elasticitatea mușchilor oculari este foarte mare, mai ales în copilărie. Nu apare strabismul din cauză că ne lăsăm copilașul să se uite cruciș”

7. Mit: Privitul direct în soare vă poate întări ochii
“Nu. Dimpotrivă. Privitul direct în soare poate să ducă la complicații grave ale ochilor, cum ar fi arsurile la nivelul retinei.”

Pentru mai multe detalii și a vedea toată emisiunea, dă click aici:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...