8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Cel puțin 100 de morți și 4000 de răniți este bilanțul exploziei...

Cel puțin 100 de morți și 4000 de răniți este bilanțul exploziei din Liban

O explozie puternică, produsă în zona portului, a devastat marți seară Beirutul, capitala Libanului.

Cel puțin 100 de persoane au murit și 4.000 au fost rănite.

Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri.

Numărul victimelor poate crește, însă, în orele următoare, pentru că multe persoane sunt date dispărute, iar spitalele din Beirut sunt deja pline.

Unda de şoc, asemănătoare cu o “ciupercă atomică”, a provocat avarii minore şi clădirii Ambasadei României din Beirut.

Diplomații români sunt însă în afara oricărui pericol.

Într-un mesaj pe twitter, preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

De altfel, potrivit Ministerului de Externe, nu sunt informaţii că printre victime ar fi şi cetăţeni români.

Uriaşa deflagraţie s-a produs în jurul orei 18.30, în portul din Beirut, sub ochii miilor de localnici care urmăreau de la distanţă incendiul provocat de o primă explozie, produsă cu câteva minute mai înainte.

Unda de șoc care a urmat, de o forță înspăimântătoare, a distrus ferestrele clădirilor pe o rază de câţiva kilometri, a provocat prăbuşirea faţadelor şi a avariat numeroase autoturisme.

Norul de fum și flacări, de forma unei ciuperci uriaşe, s-a înălţat la câteva zeci de metri în aer.

„Suntem blestemați”, a declarat un tânăr rănit în urma deflagrației. „Chiar dacă a fost un accident, este ultimul lucru pe care ni l-am putea permite acum”.

Ultima dată când o explozie atât de puternică a zguduit Libanul a fost în februarie 2005, când fostul prim-ministru Rafik Hariri a fost ucis de o mașină-bombă în afara unui hotel.

15 ani mai târziu, întreaga țară așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului șef al guvernului, verdict care ar urma să fie anunțat vineri.

„Aici nimic nu se întâmplă fără motiv”, este de părere un localnic. „Ar putea fi un mesaj pentru toată lumea”.

Hadi Nasrallah, martor:

„Am văzut o lumină puternică şi nu am mai auzit nimic. M-am uitat la taximetrist, am vrut să mă asigur că şi el trece prin acelaşi lucru.

A oprit maşina, s-a uitat la mine şi atunci am auzit o explozie foarte puternică. Geamurile maşinii s-au spart, maşinile din jurul nostru, clădirile… toate geamurile s-au spart.

Ploua cu sticlă peste tot în Beirut.”

Cu câteva zeci de secunde înaintea exploziei devastatoare, o deflagraţie de intensitate mult mai mică a fost filmată de numeroși martori oculari.

Aceștia spun că părea a fi fost provocată de artificii.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

“Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

“Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă”, a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare “stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut.

În această perioadă, o “putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.

Pe străzile din Beirut, chiar şi la 10 kilometri distanţă de locul exploziei principale, s-a instalat haosul.

Mii de persoane au fost rănite, dar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, pentru că mulţi oameni au rămas prinşi în zona deflagraţiei, iar echipele de salvare au lucrat toată noaptea.

Spitalele din capitala libaneză sunt copleşite de numărul mare de victime.

Numeroși răniți au fost întorși din drum, pentru că medicii nu mai aveau unde să-i trateze.

Martor: „Nu ştiu ce să spun, e o catastrofă pentru Liban. Dumnezeu să ne protejeze de alte rele…”

Autorităţile au făcut apel la localnici să doneze sânge. Cât despre distrugerile materiale, acestea sunt uriaşe.

Sediul guvernului şi reşedinţa premierului libanez au fost avariate, la fel şi birourile locale ale postului CNN, la câţiva kilometri distanţă de locul exploziei.

Ben Wedeman, corespondent CNN:

„Ceea ce am simţit… şi, în această clădire, aici erau birourile CNN, s-a simţit ca un cutremur urmat de o explozie uriaşă.

A distrus geamurile şi aici… unde era înainte studioul nostru, ramele ferestrelor, puteţi să vă faceţi o idee despre nivelul de distrugere…”

Hassan Diab, prim-ministrul libanez:

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trece nepedepsit, responsabilii vor plăti preţul pentru acest dezastru.

E o promisiune pentru cei decedaţi şi pentru răniţi. E un angajament naţional, vom face dezvăluiri despre acest depozit periculos care era acolo de şase ani, din 2014.”

Oficialii libanezi au exclus acuzațiile potrivit cărora Israelul ar fi de vină pentru deflagraţie, teorie apăruta deja pe reţelele sociale.

Un ministru israelian a respins, de asemenea, ideea că țara să ar fi avut ceva de-a face cu incidentul. De altfel, Israelul a anunţat că s-a oferit să trimită ajutoare umanitare în Liban.

Explozia vine pe fundalul unor tensiuni sociale uriaşe în Liban, provocate de o criză economică profundă, agravată de pandemia de coronavirus.

Preşedintele Donald Trump a apreciat marţi, într-o conferinţă de presă, că exploziile de amploare din Beirut “seamănă cu un atentat teribil”, menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP.

“M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă”, a declarat preşedintele american în conferinţa de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că “Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. “Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”.ULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]