Ce trebuie să știm despre Alzheimer?

Invitat în platoul emisiunii DE VORBĂ CU DOCTORUL, Ovidiu Tudor, medic neurolog a răspuns la o mulțime de întrebări legate de Alzheimer.
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, lent progresivă, ireversibilă, caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globala, cu pierderea capacităților intelectuale și a valorilor sociale, asociată cu tulburări de comportament, modificări ale personalității și simptome psihiatrice. Boala Alzheimer reprezintă cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă.
Debutul bolii poate avea loc în orice moment al vieții de adult, însă în majoritatea cazurilor acest lucru se pretrece dupa vârsta de 65 de ani, raportul femei-bărbați fiind de aproximativ 2:1.
Aproape 10 % dintre persoanele trecute de vârsta de 70 de ani prezintă tulburări de memorie semnificative, mai mult de jumătate dintre aceștia având drept cauză Boala Alzheimer.
Pentru moment, cauza declanșării acestei boli rămâne un mister, însa poate fi incriminată o serie de factori ce conduc la declanșarea acesteia.
Caracteristic bolii este progresia lentă, putând trece uneori mult timp până ce apropiații persoanei afectate vor sesiza manifestările afecțiunii.
Stadiul incipient este dominat de tulburări de memorie în special legate de evenimentele recente, scăderea performanțelor la locul de muncă, dezorientare spațială în zone necunoscute, creșterea duratei de îndeplinire a activităților zilnice obișnuite, ușoara afectare a raționamentului, schimbări în starea de spirit și comportament, creșterea gradului de anxietate. De cele mai multe ori simptomele trec neobservate, sunt minimalizate sau puse pe seama vârstei.
Stadiul intermediar prezintă următoarele caracteristici: agravarea tulburărilor de memorie, izolare socială, dezorientare spaţială în locuri familiare, probleme de abstractizare, tulburări de limbaj, dificultăți de citire și de scriere, incapacitatea de a învăța lucruri noi. Progresiv, apare scăderea interesului pentru igiena personală, dezorientarea temporo-spaţială, dificultăți în recunoașterea membrilor familiei, apar halucinaţii, delir și paranoia, tulburări de comportament, vagabondaj, comportament sexual perturbat, dificultate la îmbrăcat.
În fazele tardive apare diminuarea tuturor funcțiilor cerebrale, astfel pacienții nu mai recunosc nici membri familiei, nu își amintesc cum să se spele, să se îmbrace sau chiar să mănânce fără ajutor, nu mai vorbesc (mutism), pierd controlul sfincterian, pierd abilitatea de a mesteca și înghiți, uită să meargă.

Despre toate acestea, dar și multe altele, aflati urmărind emisiunea DE VORBĂ CU DOCTORUL cu Consuela Bălașa.

Articolul precedent16 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE
Articolul următor17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE