8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Emisiuni Mens Sana Ce trebuie să facem în caz de AVC?

Ce trebuie să facem în caz de AVC?

Accidentul vascular cerebral (AVC), reprezintă o urgență medicală, iar ceea ce trebuie să facem în acest caz, îi poate salva viața celui de lângă noi.

 

În ziua de astăzi, numărul 112 este la câteva click-uri distanță în cazul în care avem nevoie de ajutor pentru noi sau pentru altcineva. Printre cele mai întâlnite situații se află accidentul vascular cerebral. Însă ce putem face noi, oamenii de rând, ca prim ajutor?

Cum ne putem feri sau să prevenim un AVC?

În emisiunea ”Mens Sana”, Ovidiu Tudor, medic neurolog, ne explică cum putem preveni un AVC.

”În principiu, cu toții suntem predispuși la un AVC, dar există un procent mai crescut de apariție al acestuia la populația mai în vârstă și acumulăm o serie de comorbidități sau patologii care cresc șansele apariției.

Vorbim despre hipertensiune arterială, diabetul zaharat, boala cardiac ischemică, tulburări de ritm.

Toate sunt afecțiuni cardiace. Totodată vorbim și despre un stil de viață care înseamnă sedentarism, consum alimentar dezechilibrat, nopți de nesomn, alcoolul, fumatul. Aceștia sunt factori nocivi care pot să ducă la apariția unui AVC.”

Care sunt simptomele unui AVC?

Simptomele cele mai comune ale unui AVC sunt următoarele: dificultăți de vorbire și înțelegere, paralizia sau amorțirea bruscă a feței, brațului sau piciorului, tulburări de vedere sau vedere dublă, dificultăți de mers, pierderea echilibrului, cefalee bruscă, severă, însoțită de vărsături.

Ce trebuie să facem în caz de AVC?

”În caz de AVC trebuie neapărat să sunăm la serviciul de ambulanță și să precizezi că cel de lângă tine poate suferi de un AVC pentru că și atitudinea medicilor și echipajului de amulanță va fi total diferită.

Apoi va trebui să așezăm pacientul într-o poziție de siguranță astfel încât fiecare secreție pe care pacientul o poate avea să nu se ducă în plămân. Trebuie să fim atenți să nu se lovească.

Foarte important este să evităm să dăm pacientului apă sau mâncare”

Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici:ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]