Home Editoriale Actualitate Ce țară europeană ”plânge” după muncitorii din România?

Ce țară europeană ”plânge” după muncitorii din România?

0
Ce țară europeană ”plânge” după muncitorii din România?
Foto Pixabay

Deplasarea miilor de imigranţi, care veneau să lucreze în Spania, în perioada recoltării căpşunilor a devenit imosibilă din cauza restricțiilor impuse de guvernele din întreaga lume în lupta împotriva coronavirusului.

„Este o situaţie dramatică”, spune Cristobal Picon un fermier din Huelva, provincie din sud-vestul ţării. Situaţia culegătorilor de căpșune din Spania era grea şi înainte de criza deoarece fermierii protestau împotriva costurilor mari de producţie şi a preţului mic la care sunt nevoiţi să vândă, dar acum situaţia este și mai gravă, relatează Deutsche Welle.
Foto Pixabay
Spania, una dintre cele mai afectate ţări în această perioadă, a impus măsuri stricte care au limitat accesul pe teritoriul său. Un prim aspect ce a lovit puternic în forţa de muncă a fost imposibilitatea de aducere a marocanilor care nu fac parte din UE şi au fost primii afectați de restricţii. În același timp, forţa de muncă care provenea, cu precădere, din Europa de Est s-a întors acasă de teama virusului, iar aducerea de muncitori noi devine foarte dificilă, din cauza restricţiilor impuse de toate statele europene. Fermierii din Huelva care cultivă căpşuni au un deficit de 25.000 de muncitori. Manuel Delgado, profesor de economie şi agricultură de la Universitatea din Sevilia, a precizat că şansele ca muncitorii din estul Europei să vină în perioada asta sunt aproape zero, iar fermieri trebuie să gândească o nouă strategie prin care să se bazeze pe imigranţii rămaşi şi pe localnici. O altă problemă pe care a punctat-o Philip Alston în luna februarie este că această lipsă de muncitori este şi rezultatul condiţiilor în care aceştia sunt ţinuţi în perioada în care lucrează la ferme: „Migranţii care muncesc în multe ferme trăiesc în condiţii mult mai proaste decât în taberele pentru refugiaţi, fără apă curentă, electricitate şi condiţii sanitare”. Guvernul spaniol lucrează la găsirea unor soluţii care să permită venirea de forţă de muncă din afara ţării.