joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Sănătate Ce sunt antioxidanții și de unde îi luăm?

Ce sunt antioxidanții și de unde îi luăm?

Ce sunt antioxidanții și de unde îi luăm? De multe ori suntem sfătuiți să luăm antioxidanți pentru a preveni îmbătrânirea prematură și pentru întărirea sistemului imunitar. Mulți preferă să îi ia sub formă de pastile dar puțini știu că există și forme naturale de a-l procura.

Ce sunt antioxidanții?

antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe nutritive care pot preveni sau amâna unele tipuri de degradare celulară, cauzate în special de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organism ca o reacție la factorii de mediu dăunători sau la alte tipuri de elemente dăunătoare.

Ei reprezintă un complex de elemente nutritive – vitamine și minerale – și enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, care are loc sub influența factorilor externi, dar și din cauza îmbătrânirii. Antioxidanții fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor.

Ce alimente conțin antioxidanți?

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele de origine vegetală, în special fructele și legumele. Prepararea termică reduce potențialul antioxidant al alimentelor, așa că e indicat să mâncăm zilnic fructe și legume crude.

Iată ce alimente conțin concentrații mari de antioxidanți și nu ar trebui să lipsească din alimentație:

• Fructele
• Legumele
• Ciocolata
• Ceaiul
• Nucile, semințele
• Uleiurile vegetale
• Cerealele integrale
• Orezul, porumbul, grâul

Cum administrăm corect antioxidanții?

Medicii recomandă adoptarea unei alimentații care să includă legume și fructe crude, pentru a nu există o problemă cu deficitul de antioxidanți și, doar dacă este nevoie, să se administreze și suplimente alimentare.

Se recomandă administrarea suplimentelor cu antioxidanți în timpul mesei, pentru a favoriza absorbția acestora, dar și pentru a reduce riscul de apariție a unor tulburări digestive. Seleniul și vitamina E își favorizează reciproc absorbția, de aceea e indicat să fie administrate sub forma unui supliment care conține atât seleniu, cât și vitamina E.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...