duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Ce știm despre mătreață?

Ce știm despre mătreață?

Ce știm despre mătreață? Pielea descuamată în cojițe mici și albe este ușor de recunoscut drept mătreață. Dacă vorbim despre o formă severă, atunci pe lângă coji apare și senzația de mâncărime intensă și usturime asociată cu roșeață. Mătreața poate depăși zona acoperită de păr. Ea se poate localiza inclusiv la nivelul feței, pe torace sau în zona axilei ori în zona inghinală.

Experții doc.ro ne ajută să înțelegem cum apare mătreața:

Cauzele apariției mătreții sunt fie scalpul gras, fie scalpul prea uscat, proliferarea ciupercii Malassezia, sensibilitatea la anumite produse cosmetice sau unele afecțiuni ale pielii.

Factorii de risc pentru apariția mătreții sunt: vârsta (este mai frecventă în rândul tinerilor și mai puțin frecventă la persoanele trecute de 50 de ani), sexul (cum spuneam, mătreața apare mai des în cazul bărbaților), stresul, utilizarea excesivă a produselor de styling și sistemul imunitar slăbit. Unele studii științifice sugerează că alimentația bogată în zahăr, pâine albă și prăjeli poate favoriza mătreața, în timp ce anumite alimente ajută la menținerea sănătății pielii – ouăle, nucile, semințele, legumele verzi frunzoase, tonul și somonul.

Igiena scalpului este importantă

Igiena corespunzătoare a scalpului este importantă pentru prevenirea apariției mătreții la persoanele cu factori de risc. Dar spălarea prea frecventă a părului poate agrava problemele de mătreață. Deci se recomandă spălarea de două sau trei ori pe săptămână. Unele șampoane conțin substanțe antifungice, cum ar fi sulfura de seleniu sau ketoconazolul, care pot ajuta la prevenirea, dar și la tratarea mătreții. Masarea scalpului în timpul spălării cu o perie de silicon specială pentru scalp poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la îmbunătățirea circulației sanguine.

Utilizarea excesivă a produselor de îngrijire a părului, cum ar fi geluri, spume sau fixative, poate agrava mătreața. De aceea nu ar trebui folosite zilnic. O alimentație echilibrată și hidratarea adecvată pot, de asemenea, să ajute la menținerea sănătății pielii și la prevenirea mătreții.

Stresul poate și el să agraveze mătreața, pe lângă toate celelalte probleme pe care le poate provoca în organism. Așa că ar fi bine să găsești metode eficiente de gestionare a stresului. Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai bune metode de gestionare a stresului. Pentru că te ajută nu doar să te eliberezi de stresul din momentul respectiv. Dar îți oferă și o perspectivă mai clară, care să te ajute în viitor în combaterea stresului.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...