8.5 C
București
marți, 28 septembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Ce spune Sylvia Hoișie, ”mama Polidinului” despre vaccinul împotriva COVID-19?

Ce spune Sylvia Hoișie, ”mama Polidinului” despre vaccinul împotriva COVID-19?

”Mama Polidinului”, așa cum mai este cunoscută Sylvia Hoișie, pentru că a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii ’60, spune că se va vaccina împotriva COVID-19 și este convinsă că vaccinurile care urmează să primească aprobare pentru a fi puse pe piață sunt sigure.

 

„Dacă îl voi obține, sigur că îl voi face. Nu numai eu, ci toată familia mea. Eu am încredere în vaccin”, a spus Sylvia Hoișie, care are 93 de ani.

În ceea ce privește eventuale precauții legate de vârstă, Hoișie nu crede că se pune problema.

 

„Cred că nu există. Cred că cei care au cercetat – și ce nu se putea cerceta în scurt timp pe om au cercetat pe animale – au avut rezultate benefice.

Și nu cred că este dăunător oamenilor în vârstă, nimănui nu-i e dăunător.

Sigur, ca orice vaccin, poate da niște reacții, dar sunt atât de mici față de beneficii”, a spus ea.

„Febra este foarte mică și chiar dacă există febră, nu e nimic. Un pic de roșeață, o ușoară durere, dar și la o simplă injecție poți să faci reacții care nu sunt dăunătoare”, a adăugat ea.

Hoișie mai spune că vaccinul a fost făcut foarte repede, în câteva luni și, chiar dacă cercetarea nu a putut oferi toate răspunsurile în acest interval scurt de timp, e convinsă că vaccinul e sigur.

„Suntem în secolul 21. Cu aparatura de acum, sunt sigură că vaccinul e bine făcut. Nu e perioada anilor 50-60, este perioada 2020. Sunt sigură că e bun. Mai ales, cei care l-au făcut, companiile care au făcut cele 3-4 vaccinuri care sunt date pentru a obține documentația sunt bine controlate, nu numai în America, ci și în Uniunea Europeană”, a spus Hoișie.

„Suntem în 2020, când se pregătesc călătorii pe Lună, se fac atâtea lucruri noi, cum putem crede că nu se poate face? Se poate. Mai durează mult obținerea documentelor, dreptul de a-l folosi”, a adăugat ea.

Dr. Sylvia Hoișie a explicat că încrederea oamenilor în diverse vaccinuri a constituit dintotdeauna o variabilă, depinzând de cultura, de dispoziția de a accepta sau nu efectele progresului științelor asupra societății umane, de experienta individuală a fiecăruia.

 

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, Dr. Sylvia Hoișie a mai declarat ca „orice vaccin trebuie să treacă testul încrederii publice”.

„Dar să nu uitam că ne luptam cu boala cauzată de COVID de nici un an, în vreme ce alte vaccinuri au avut nevoie de ani de zile ca să devină componente acceptate ale prevenției bolilor.

Cercetarea medicală a aflat despre existența virusului abia din ianuarie 2020, deci de mai puțin de unsprezece luni.

Stabilirea cauzalității bolii, coroborarea a ceea ce se știe și se practică îndeobște în producția de vaccinuri cu aceste cauzalități, experimentarea în laborator, pe animale, apoi pe oameni, a durat, dimpotrivă, în comparație cu ce s-a întâmplat cu alte vaccinuri, foarte puțin, căci suntem anunțați ca autorizarea a cel puțin trei vaccinuri este aproape de final.

Demonstrarea eficientei unui asemenea vaccin este o chestiune de durată și tocmai rapiditatea cu care s-a lucrat acum poate alimenta îndoielile multora.

Dar avansul științei medicale poate garanta succesul unui vaccin preparat chiar și atât de repede, față de standardele obișnuite”, a mai declarat Dr. Hoișie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în...

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele...

Veste fabuloasă: Emma Răducanu vine în România!

Lista jucătoarelor care vor participa la turneul Transylvania Open (programat în perioada 25 – 31 octombrie la Cluj-Napoca) a fost anunțată. Iar vestea cea...

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.   Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a...