joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Ce soluții există pentru pacienții cu parodontoză?

Ce soluții există pentru pacienții cu parodontoză?

D..Ce soluții există pentru pacienții cu parodontoză? Discomfortul și durerea în zona gingivală și la nervii danturii poate fi de o intensitate atât de mare încât poate împiedica orice fel de activitate zilnică sau chiar somnul. Soluțiile vechi întotdeauna au fost complicate și dureroase, însă în deceniul nostru, pot exista metode prin care să putem scăpa de această afecțiune mai ușor.

Ce este parodontoza?

Paradontoza este una dintre cele mai serioase afecțiuni orale – lăsată netratată, parodontoza poate conduce către pierderea dinților. Parodontoza mai este numită și parodontită marginală/boală parodontală, fiind o afecțiune care deteriorează parodonțiul – adică țesutul care susține dinții. O afecțiune de natură bacteriană, parodontoza afectează aproximativ 75% dintre pacienți și se poate manifesta sub mai multe forme.

Aceasta este o boală de natură bacteriană ce afectează gingiile și țesuturile de suport ale dintelui (sistemul de ligamente ce susține dintele în os si osul din jurul rădăcinilor).

Boala parodontală se poate prezenta sub mai multe forme. Ea începe odată cu depunerea plăcii bacteriene, o peliculă alb-galbuie, opacă, ce se întărește, în cele din urmă formând tartrul. Depozitele de tartru păstrează bacterii în concentrații din ce în ce mai ridicate odată cu trecerea timpului, bacterii ce infectează gingiile. În fazele incipiente, aceasta se numește gingivită, caracterizată prin gingii roșii, inflamate, care sângerează atunci când vă spălați pe dinți, la masticație sau chiar și spontan. Netratată, gingivita progresează în parodontită, o formă mult mai gravă a bolii, în care se formează pungile parodontale, separând dinții de gingii și de os.

Terapia cu laser – vestea bună pentru pacienți

În emisiunea ”Mens Sana” cu realizatoarea Consuela Bălașa, doctorul Mădălina Radu explică cât de eficientă este terapia cu laser:

”Studiile arată că laserul în tratamentul parodontozei este eficient. Depinde foarte mult și în ce stadiu vine pacientul. Pentru stadii incipiente are 100% efect. Pe măsură ce boala avansează are efect. Dar ne putem aștepta și la extragerea anumitor dinți care nu mai pot fi recuperabili. De aceea este foarte important ca la primul semn de sângerare, pacientul să se prezinte în cabinet.”

Aici poți viziona întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...