luni, iulie 15, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Ce se întâmplă cu omul după ce moare?

Ce se întâmplă cu omul după ce moare?

Ce se întâmplă cu omul după ce moare? Este o întrebare care preocupă majoritatea populației pământului, de la teologi, la oameni de știință, la fiecare om. Mulți vin cu diverse teorii cu privire la moartea ființei, iar alții scriu cărți sau regizează filme în speranța găsirii unui răspuns.

Moartea în viziunea lui Emil Cioran

Ocazional, filosoful român a fost tentat să folosească o versiune a metodei lui Epicur de a face față gândului morții, declarând: “Mă gândesc la atâția oameni care nu mai sunt, și mi se face milă de ei. Cu toate acestea, ei nu trebuie compătimiți atâta, căci și-au rezolvat toate problemele, începând cu problema morții”. Totuşi, lăudăroșenia aceasta a fost trecătoare. Oricât a încercat, Cioran nu a putut decât să admită realitatea fără speranță. Filosofia încearcă să neutralizeze forța experienței, prin îndreptarea spre generalități, dar – prin negarea adevărului că fiecare individ trebuie să moară propria moarte fără îndrumare – devine o farsă.

“N-a însemnat nimic pentru mine. Realizând, brusc, după atâția ani, că orice s-ar întâmpla, nu o voi mai vedea niciodată, aproape că m-am prăbușit. Înțelegem ce este moartea doar prin amintirea bruscă a chipului cuiva care ne-a fost indiferent.” Nicio reflecție stoică nu poate face față realității că toți trebuie să moară într-o zi.”

Ce se întâmplă cu omul după ce moare?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare:

”Există o întrebare care a fost pusă de mulți atei și aceea dacă a venit cineva de dincolo care să ne spună ce e cu chestia asta? Și foarte mulți spun că nu a venit nimeni. Trebuie să ne rezumăm la presupoziții, tradiții. Eu aș alerga la Cel care este dătărorul vieții. Ar fi corect? 

În Ioan cap. 1 v. 3 ni se spune: ”Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El.” 

Acest lucru mă bucură. Adică Isus a fost acolo când a fost creat omul. De aceea zic să îl întrebăm pe Isus. Un indiciu ar putea fi în Ioan capitolul 11…”

Aici poți viziona întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...