Home Editoriale Sănătate Ce se întâmplă atunci când ni se zbate ochiul?

Ce se întâmplă atunci când ni se zbate ochiul?

0
Ce se întâmplă atunci când ni se zbate ochiul?

Ce se întâmplă atunci când ni se zbate ochiul? De multe ori această experiență deranjantă ne pune pe gânduri. Uneori chiar ne provoacă anxietate deoarece credem că ar putea fi o problemă de sănătate. Cum putem preveni acest lucru?

Ce reprezintă zvâcnirea ochiului?

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute. Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp.

Din ce cauză ni se zbate ochiul?

Lipsa de calciu și magneziu
Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare). Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți: cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi.
Lipsa odihnei și stresul
Lipsa odihnei sau stresul au și acestea un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor. Și stresul legat de vederea slabă le poate declanșa, cum ar fi la persoanele de peste 40 de ani la care se instalează presbiopia si nu poartă ochelari, sau la persoanele cu miopie sau astigmatism, care necesită o schimbare a rețetei sau dacă lucrează constant în fața unui computer.

Este zbaterea ochiului o urgență oftalmologică?

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular). Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome. Precum fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară. Atunci ar trebui mers la un consult oftalmologic.