miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Ce s-a întâmplat în Elveția, imediat după relaxarea restricțiilor?

Ce s-a întâmplat în Elveția, imediat după relaxarea restricțiilor?

În prima zi în care Elveția a început să relaxeze restricţiile impuse în martie, tunsorile, vizitele la dentist, masajele şi achiziţionarea de materiale pentru grădinărit s-au aflat în prim-planul agendei populației, relatează Reuters.

În faţa magazinelor de grădinărit s-au format cozi, după ce oamenii au putut pentru prima dată să meargă la cumpărături de acest fel după şase săptămâni de izolare la domiciliu.

Peste 1.350 de oameni au murit în Elveţia de COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus. Numărul persoanelor testate pozitiv se apropie de 30.000.

Numai magazinele alimentare, farmaciile şi alte afaceri “esenţiale” au primit permisiunea de a funcţiona în timpul izolării.

Începând de luni, spitalele au putut efectua din nou toate intervenţiile chirugicale, fiind redeschise şi cabinetele dentiştilor, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare.

Cele mai multe magazine, şcoli şi pieţe alimentare vor urma de la 11 mai.

În al treilea stadiu vor fi redeschise, de la 8 iunie, şcolile vocaţionale şi universităţile, cu condiţia de a nu exista o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19.

“Numărul de cazuri noi continuă să scadă, ceea ce reprezintă veşti bune în prima zi în care am început să relaxăm măsurile”, a declarat Daniel Koch, oficialul care conduce echipa de răspuns a Elveţiei la epidemia de coronavirus.

Leornard Brazzola, un dentist din Lausanne, a declarat că pacienţii au trebuit să plătească din buzunar pentru multe tratamente, aşa că este foarte probabil să amâne sau să anuleze unele tratamente neesenţiale.

“Ne aşteptăm ca toată lumea să fie afectată de această criză şi să suportăm consecinţele timp de mai multe luni. Acesta va fi un an complicat”, a spus el.

Cabinetul lui permite intrarea unei singure persoane pentru tratament stomatologic.

În camera de aşteptare el a aşezat scaunele la doi metri distanţă şi a desfiinţat spaţiul în care ţinea de obicei reviste pentru ca pacienţii să-şi treacă mai uşor timpul.

Frizeriile şi-au deschis şi ele uşile luni, după ce s-au pregătit timp de mai multe zile pentru redeschidere, relatează AFP.

Într-o frizerie din Geneva, personalul este agitat şi telefonul sună la intervale constante.

Ministrul de finanţe Ueli Maurer a declarat săptămâna trecută că izolarea costă economia 5 miliarde de franci elveţieni (5,14 miliarde de dolari) în termeni de pierderi în producţie.

Confruntat cu cea mai gravă criză din aproape jumătate de secol, guvernul elveţian a lansat cel mai mare pachet de ajutor economic pentru afaceri din istoria sa, în valoare de 62 de miliarde de franci elveţieni.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...