vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Articole Social Ce reprezintă o persoană introvertită?

Ce reprezintă o persoană introvertită?

Ce reprezintă o persoană introvertită? A fi o persoană introvertită reprezintă un stil de personalitate de bază caracterizat printr-o preferință pentru viața interioară a minții față de lumea exterioară a altor oameni. Termenul de „introvertit” este opus celui de „extravertit”, informează doc.ro.

O persoană introvertită se simte singură?

Introvertitul nu este afectat de singurătate, precum extravertitul, care are nevoie de compania celor din jur pentru a se energiza și a prospera psihic. O petrecere aglomerată poate fi o tortură pentru introvertiți. Deoarece mulțimile îi seacă de energie. Mediile calme sunt mai potrivite pentru structura sistemului lor nervos.

Dovezile științifice sugerează că, spre deosebire de extravertiți, creierul introvertiților nu reacționează puternic și pozitiv la vizualizarea unor fețe umane noi. Dimpotrivă, în astfel de situații, introvertiții produc mai puțină dopamină. Un neurotransmițător asociat cu recompensa și cu starea de bine.

Sunt introvertiții oameni fericiți?

Un indiciu că introvertiții sunt fericiți provine din studiile care arată că aceștia reacționează diferit la stimuli față de extravertiți. De exemplu, introvertiții sunt mai receptivi la activitatea creierului generată intern, de la planificare în avans până la amintirea trecutului. Ei sunt mulțumiți cu propriile gânduri și analize. Nu au nevoie de un flux constant de noutate și excitare emoțională pentru a experimenta plăcerea, ci preferă liniștea și armonia.

A fi introvertit nu înseamnă a fi timid

Mulți oameni extravertiți au impresia că introvertiții sunt timizi, dar realitatea este alta. O persoană introvertită este adesea confundată cu una timidă. Deoarece ambele sunt caracterizate de interacțiune socială limitată. Dar asemănarea se oprește aici.

Pe de o parte, oamenii timizi doresc de obicei să se implice în conversații și activități cu alte persoane, dar le este teamă sau rușine să facă acest lucru. Timizii sunt foarte conștienți de sine și se inhibă ușor în compania altor persoane.

Introvertiții, pe de altă parte, nu sunt rușinoși sau temători, ci pot să socializeze cu ușurință dacă sunt puși în această situație, însă pur și simplu preferă să facă acest lucru în grupuri foarte mici sau, uneori, deloc.

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...