Ce putem mânca atunci când avem laringită? Laringita este o afecțiune care apare în sezonul rece în general. Presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse, răgușeală și o stare generală de disconfort. Principalii factori declanșatori sunt suprasolicitarea sau iritarea corzilor vocale în urma consumului de alimente și băuturi reci, infecția tractului respirator superior, alergiile sau refluxul gastro-esofagian, informează doc.ro.
Iată pe ce alimente și băuturi să pui accentul când ai laringită:
Apă, supă și sucuri naturale
Pentru început, e bine de știut că un corp hidratat luptă mai bine împotriva infecției. Așadar, în această perioadă de boală, este indicat să te hidratezi constant cu băuturi călduțe. Cele mai potrivite băuturi pentru calmarea gâtului sunt ceaiurile antiinflamatoare și antiseptice, precum ceaiul de flori de mușețel, ceaiul de cimbru sau cel de cimbrișor. Supa clară de pui este, din nou, un remediu care te poate ajuta, consumată cu înghițituri mici și dese.
Sucurile naturale de cătină, portocale, lămâi, kiwi și morcov sunt recomandate pentru laringită. Fiind bogate în vitamina C, acestea întăresc sistemul imunitar și facilitează recuperarea.
Miere și propolis
Mierea, mâncată ca atare sau amestecată în lapte cu cereale, în ceaiuri ori în sucuri naturale din fructe și legume, este un aliment-minune. Deoarece are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare.
Tot din familia bunătăților produse de albine, propolisul (sub formă de tinctură) poate fi consumat, în cantități mici zilnice, amestecat cu o linguriță de miere, cu scop curativ. În lipsă de propolis pur, se poate opta pentru drajeuri din propolis, care, de obicei, au în compoziție și vitamina C.
Pe durata bolii este recomandat să consumăm alimente moi, semilichide/lichide, călduțe sau la temperatura camerei, pentru a nu spori iritația. O idee de masă este laptele cu cereale integrale și miere de albine. Laptele și mierea calmează iritația, iar cerealele integrale, fiind bogate în vitaminele A, E și C, susțin sănătatea mucusului membranelor de la nivelul gâtului.
Ceapă
Un aliment surprinzător de eficient în combaterea afecțiunilor laringiene este ceapa. Consumată proaspătă sau sub forma clasicului sirop (se fierbe o ceapă timp de 15 minute, după care se strecoară, iar lichidul obținut se îndulcește cu miere și se consumă ca atare), ceapa are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Este un aliat de nădejde împotriva întregului spectru de boli de natură infecțioasă ale gâtului.
Fructe de pădure
Nu în ultimul rând, fructele de pădure, în special coacăzele și afinele, sunt deosebit de eficiente în atenuarea iritației corzilor vocale. De asemenea, acestea sunt bogate în antioxidanți, minerale și în vitaminele A și C. Ele au proprietăți dezinfectante și regenerante și sunt recomandate pentru orice formă de răceală.