marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Ce putem mânca atunci când avem laringită?

Ce putem mânca atunci când avem laringită?

Ce putem mânca atunci când avem laringită? Laringita este o afecțiune care apare în sezonul rece în general. Presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse, răgușeală și o stare generală de disconfort. Principalii factori declanșatori sunt suprasolicitarea sau iritarea corzilor vocale în urma consumului de alimente și băuturi reci, infecția tractului respirator superior, alergiile sau refluxul gastro-esofagian, informează doc.ro.

Iată pe ce alimente și băuturi să pui accentul când ai laringită:

Apă, supă și sucuri naturale

Pentru început, e bine de știut că un corp hidratat luptă mai bine împotriva infecției. Așadar, în această perioadă de boală, este indicat să te hidratezi constant cu băuturi călduțe. Cele mai potrivite băuturi pentru calmarea gâtului sunt ceaiurile antiinflamatoare și antiseptice, precum ceaiul de flori de mușețel, ceaiul de cimbru sau cel de cimbrișor. Supa clară de pui este, din nou, un remediu care te poate ajuta, consumată cu înghițituri mici și dese.

Sucurile naturale de cătină, portocale, lămâi, kiwi și morcov sunt recomandate pentru laringită. Fiind bogate în vitamina C, acestea întăresc sistemul imunitar și facilitează recuperarea.

Miere și propolis

Mierea, mâncată ca atare sau amestecată în lapte cu cereale, în ceaiuri ori în sucuri naturale din fructe și legume, este un aliment-minune. Deoarece are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare.

Tot din familia bunătăților produse de albine, propolisul (sub formă de tinctură) poate fi consumat, în cantități mici zilnice, amestecat cu o linguriță de miere, cu scop curativ. În lipsă de propolis pur, se poate opta pentru drajeuri din propolis, care, de obicei, au în compoziție și vitamina C.

Pe durata bolii este recomandat să consumăm alimente moi, semilichide/lichide, călduțe sau la temperatura camerei, pentru a nu spori iritația. O idee de masă este laptele cu cereale integrale și miere de albine. Laptele și mierea calmează iritația, iar cerealele integrale, fiind bogate în vitaminele A, E și C, susțin sănătatea mucusului membranelor de la nivelul gâtului.

Ceapă

Un aliment surprinzător de eficient în combaterea afecțiunilor laringiene este ceapa. Consumată proaspătă sau sub forma clasicului sirop (se fierbe o ceapă timp de 15 minute, după care se strecoară, iar lichidul obținut se îndulcește cu miere și se consumă ca atare), ceapa are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Este un aliat de nădejde împotriva întregului spectru de boli de natură infecțioasă ale gâtului.

Fructe de pădure

Nu în ultimul rând, fructele de pădure, în special coacăzele și afinele, sunt deosebit de eficiente în atenuarea iritației corzilor vocale. De asemenea, acestea sunt bogate în antioxidanți, minerale și în vitaminele A și C. Ele au proprietăți dezinfectante și regenerante și sunt recomandate pentru orice formă de răceală.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...