sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Ce putem face pentru un somn sănătos

Ce putem face pentru un somn sănătos

Ce putem face pentru un somn sănătos? De multe ori timpul de odihnă este neglijat sau ne trezim după simțind că nu a fost suficient. Ceea ce afectează calitatea dimineților este atât rutina dinainte de culcare, cât și obiceiurile care țin de trezire. Experții doc.ro ne dau câteva sfaturi cu privire la rutina înainte de somn.

Folosește apă de gură înainte de culcare

Poți avea impresia că periajul zilnic e suficient, dar atât ață dentară, cât și apa de gură au rolul lor bine stabilit. Folosind apă de gură scazi riscul de a face paradontoză, dar reduci cu ajutorul ei și nivelul de tartar, ceea ce contribuie la senzația de respirație proaspătă. Caută una mentolată, fără alcool, pentru a evita senzația de arsură.

Bea o infuzie de plante înainte de culcare

Ai grijă să nu mergi la culcare lăsând stresul să pună stăpânire pe gândurile tale. Există multe amestecuri de plante special create pentru a te ajuta să ai un somn liniștit. Acestea pot conține mușețel, valeriană, lavandă, tei, passifloră, roiniță, rădăcină de kava, hamei. Toate sunt menite să aibă un efect destresant, de calmare. Îți poți prepara și singură un astfel de amestec, după preferințe, astfel încât să poți decide dacă dorești un efect de relaxare sau să induci și senzația de somnolență.

Ține aproape caietul de vise și idei

Mulți specialiști recomandă să ai lângă pat un carnet sau caiet și un obiect de scris, păstrate la îndemână pentru ideile care îți vin peste noapte sau pentru a îți nota visele. Strict legat de somn, dacă îți vine o idee care începe să te macine, după ce ai scris-o în caiet nu ar mai trebui să te mai deranjeze deloc, întrucât știi că o vezi scrisă a doua zi și poți dezbate atunci problema.

Înlătură sursele de zgomot și de lumină

Zgomot înseamnă televizor, muzică, agitație, mașini și activitățile celor din afara casei, pe care le auzi și tu când locuiești într-un oraș mare. Investește în draperii  groase și închise la culoare, care țin luminile la distanță sau în ochelari pentru somn. Melatonina, hormonul somnului, e secretată pe întuneric. Investește și în aparate la care poți pune muzică liniștitoare în surdină. Nu telefonul mobil și nu laptopul!

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...