8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ce promisiuni face noul președinte al Parlamentului European?

Ce promisiuni face noul președinte al Parlamentului European?

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, aleasă marţi cu o largă majoritate la conducerea Parlamentului European, s-a angajat să apere poziţiile oficiale ale instituţiei, inclusiv în privinţa dreptului la avort, faţă de care ea personal se opune.  În vârstă de 43 de ani, Metsola este cel mai tânăr preşedinte al PE și a treia femeie care ocupă această funcție, informează Digi24.

 

Ajunsă în funcţie în urma unui acord între familia sa politică (PPE), socialişti (S&D) şi liberali (Renew), ea este a treia femeie în această poziţie, după Simone Veil (1979-1982) şi Nicole Fontaine (1999-2002), ambele din Franţa.

“Ştiu că stau pe umerii unor giganţi”, a declarat Roberta Metsola, care şi-a exprimat de asemenea speranţa că “nu vor mai trece două decenii” până când o nouă femeie va ajunge în acest post, relatează AFP.

Ea se opune avortului, astfel că în 2021 a votat împotriva unor rezoluţii de condamnare a interzicerii întreruperilor de sarcină în Polonia sau în statul american Texas şi s-a abţinut în privinţa unei rezoluţii de incriminare a violenţelor asupra femeilor.

Totuşi, în prima declaraţie, după anunţarea rezultatelor votului, ea şi-a exprimat intenţia de a acţiona pentru egalitatea între bărbaţi şi femeie şi “pentru a garanta şi apăra drepturile femeilor”.

“În legătură cu acest subiect, poziţia mea este cea a Parlamentului European, care este clară: Parlamentul a făcut apel de nenumărate ori ca drepturile sexuale şi reproductive să fie mai bine protejate”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Victoria sa cu o largă majoritate a provocat totuşi şi dezamăgirea unor eurodeputaţi.

“Ce lovitură dură. Un regres de 40 de ani”, a comentat eurodeputata ecologistă franceză Karima Deli.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...