Conservatoarea malteză Roberta Metsola, aleasă marţi cu o largă majoritate la conducerea Parlamentului European, s-a angajat să apere poziţiile oficiale ale instituţiei, inclusiv în privinţa dreptului la avort, faţă de care ea personal se opune. În vârstă de 43 de ani, Metsola este cel mai tânăr preşedinte al PE și a treia femeie care ocupă această funcție, informează Digi24.
Ajunsă în funcţie în urma unui acord între familia sa politică (PPE), socialişti (S&D) şi liberali (Renew), ea este a treia femeie în această poziţie, după Simone Veil (1979-1982) şi Nicole Fontaine (1999-2002), ambele din Franţa.
„Ştiu că stau pe umerii unor giganţi”, a declarat Roberta Metsola, care şi-a exprimat de asemenea speranţa că „nu vor mai trece două decenii” până când o nouă femeie va ajunge în acest post, relatează AFP.
Ea se opune avortului, astfel că în 2021 a votat împotriva unor rezoluţii de condamnare a interzicerii întreruperilor de sarcină în Polonia sau în statul american Texas şi s-a abţinut în privinţa unei rezoluţii de incriminare a violenţelor asupra femeilor.
Totuşi, în prima declaraţie, după anunţarea rezultatelor votului, ea şi-a exprimat intenţia de a acţiona pentru egalitatea între bărbaţi şi femeie şi „pentru a garanta şi apăra drepturile femeilor”.
„În legătură cu acest subiect, poziţia mea este cea a Parlamentului European, care este clară: Parlamentul a făcut apel de nenumărate ori ca drepturile sexuale şi reproductive să fie mai bine protejate”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.
Victoria sa cu o largă majoritate a provocat totuşi şi dezamăgirea unor eurodeputaţi.
„Ce lovitură dură. Un regres de 40 de ani”, a comentat eurodeputata ecologistă franceză Karima Deli.