Ce poți face acum dacă ești asigurat la Euroins? În ultimele zile piața de asigurări a fost lovită de un nou faliment. De data aceasta este vorba despre compania Euroins unde aproape 3 milioane de români au RCA și peste 100.000 asigurare la locuință. Bineînțeles până în momentul de față deși s-a discutat despre o anume plafonare a prețurilor, ASF nu a declarat nimic concret.

Nu vrei să denunți polița?

Pentru cei care dețin o poliță RCA de la Euroins, aceasta rămâne valabilă încă 90 de zile după pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, conform legii.

Cu alte cuvinte, șoferii pot circula în continuare până la expirarea celor 90 de zile. ASF a declanșat procedura de faliment, dar mai durează câteva luni până instanța va confirma falimentul Euroins.

Vrei să denunți polița?

Iată ce ai de făcut:

  • Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A .Email contact: office@euroins.ro
  • Transmiteți la FGA, o cerere de restituire – Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
  • Copie act identitate;
  • Copie poliță de asigurare;
  • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
  • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

UNSAR și BAAR au făcut un ghid actualizat cu informații utile pentru asigurații și păgubiții Euroins.

Ce se întâmplă în cazul unui accident?

În cazul în care un accident este cauzat de un vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de Euroins România, păgubiții vor fi despăgubiți în baza acesteia de către Fondul de Garantare a Asiguraților. În limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Dacă despăgubirile acordate de instanță în cazul unui accident rutier în care proprietarul este vinovat, cu poliță RCA la Euroins, va plăti diferența din buzunar.

Dosarul de daună trebuie deschis la Fondul de Garantare a Asiguraților. Cererile de deschidere a dosarelor de daună sau de plată pot fi depuse pe site-ul FGA.

Va fi o plafonare a prețurilor RCA?

Valentin Ionescu, director general al direcţiei generale asigurări în cadrul ASF a declarat duminică că în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicarea tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern.

„Nu discutăm despre o plafonare. Aşa cum am menţionat, nu discutăm despre o plafonare. Vorbim despre raportarea la practicarea tarifelor pe care societăţile de asigurări le-au avut în martie 2022. Această analiză a fost făcută şi cu principalele companii de asigurări, având în vedere faptul că tariful RCA a crescut după ieşirea City din piaţă. Pentru a nu destabiliza piaţa pe următoarele şase luni s-a agreat de principiu ca aceasta să fie propunerea”, a spus directorul ASF.