vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Sănătate Ce poate ascunde oboseala?

Ce poate ascunde oboseala?

Ce poate ascunde oboseala? Atunci când suntem obosiți, în general presupunem că este din cauza nesomnului sau odihna insuficientă. Dar uneori, fără să știm sau să ne dăm seama, ea poate ascunde alte probleme de care ar fi bine să fim conștienți. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine fenomenul oboselii.

Oboseala este un simptom des întâlnit, cauzat fie de stilul de viață, fie de anumite afecțiuni mai mult mai sau puțin grave. De cele mai multe ori, oboseala este un răspuns al organismului la activitatea fizică și psihică intensă și dispare în decursul a câteva ore sau zile.

Oboseala este o constantă în viețile multor oameni; fie că te trezești foarte devreme dimineața și te culci târziu, fie că ai multe activități solicitante fizic și psihic de-a lungul zilei, poți constata că ești tot mai des obosit sau chiar că ai ajuns să suferi de oboseală cronică.

Deși, în unele cazuri, e nevoie, pur și simplu, de un somn bun și de o alimentație adecvată pentru a combate oboseala, în alte situații poate fi vorba de chestiuni mai grave care necesită un diagnsotic din partea medicului de familie sau a altui specialist și un tratament potrivit.

Ce cauze poate avea oboseala?

De multe ori, stilul de viață este vinovatul pentru oboseală, printre cauzele precise numărându-se:

  • Exerciții fizice practicate în exces;
  • Sedentarismul;
  • Lipsa somnului;
  • Plictiseala zilnică;
  • Obezitatea sau supragreutatea;
  • Stresul emoțional;
  • Administrarea anumitor medicamente (antidepresive, sedative);
  • Regimul alimentar dezechilibrat, lipsit de vitamine și minerale.

Activitatea reduce oboseala

Dacă faci zilnic mișcare, nu doar că poți contribui la menținerea unei greutăți corporale adecvate, dar mai ai un avantaj: organismul eliberează endorfine, substanțe care induc o stare de bine și de fericire și care ajută la evitarea oboselii.

Caută să faci măcar 25 de minute de mișcare pe zi. Fie că mergi pe jos ori cu bicicleta, fie că te duci la sala de forță sau faci acasă câteva exerciții în fiecare dimineață. Atenție, însă, dacă faci exerciții fizice peste puterile tale, vei obține efectul invers, de oboseală extremă. Dacă abia te-ai apucat de sport, nu exagera. Vezi treptat cum se obișnuiește organismul, ce poți face în siguranță și ce nu.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...