miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Educație Ce ne putem învăța copiii despre greșeli?

Ce ne putem învăța copiii despre greșeli?

Ce ne putem învăța copiii despre greșeli? Cea mai mare greșeală pe care o putem face este aceea de a nu realiza că greșelile sunt oportunități de învățare. Raportarea părinților la copilași, atunci când aceștia nu acționează conform așteptărilor, presupune o mare eroare în ceea ce privește capacitatea copilul și statutul său de mic învățăcel. Dacă le-ar ști pe toate și nu ar dar greș niciodată, nu s-ar mai numi copil.

Ce presupune copilăria?

Copilăria presupune nu doar un proces de creștere fizică, intelectuală, ci un real proces de învățare a ceea ce înseamnă să fie om și să acționeze conform cerințelor societății în care se dezvoltă. Cu alte cuvinte, copiii sunt elevii propriei vieți iar noi, părinții, suntem primii lor profesori. De la a învăța să meargă și să se hrănească singuri până la însușirea noțiunilor de politețe, copiii cad, se murdăresc, se comportă „obraznic” de foarte multe ori. Ce ar face un profesor dedicat? Înțelegând procesul, va interpreta fiecare nouă greșeală a copilului drept o posibilitate de a-și însuși modul corect de acțiune.

Deși pare ilogic, greșelile aduc cu sine beneficii.

Greșelile oferă șansa de a învăța cum nu se face ceva. Adulții spun adesea că au învățat multe din propriile greșeli. Copiii de ce nu ar putea beneficia de această metodă de învățare? Edison a fost întrebat cum se simte în raport cu cele 1000 de eșecuri înregistrate în inventarea becului electri Răspunsul său a fost: „Nu am eșuat de 1000 de ori, doar am învățat 1000 de moduri în care nu se face becul.” După o greșeală, copilul are un model de cum nu se face. Și va căuta variante pentru a reuși, ocolind așa zisul eșec. Poate va greși din nou, dar diferit. Asta-i dovedește creativitatea. Problema apare atunci când repetă la nesfârșit aceeași greșeală.

Învățarea iertării

Când greșește, copilul învață de asemenea să-și ceară iertare. În căminul în care a greși și a-ți cere iertare este ceva normal, părintele își educă implicit copilul în același spirit. Copilul va accepta greșeala ca pe o normalitate și nu se va sfii să o recunoască. Pentru că nu se va simți umilit, își va cere iertare și-și va lua lecția cu ușurință.

Părintele înțelept folosește greșelile copilului pentru a petrece timp de calitate cu el, acceptându-l necondiționat și învățându-l, în același timp, o nouă variantă de abordare a situației în care copilul a greșit. Astfel, copilul învață că nu este iubit pentru ceea ce face, ci pentru ceea ce este. Părintele înțelept își va lămuri copilul că el nu este tot una cu greșeala sa. Părintele nu-l va face prost sau incapabil ci îl va încuraja să învețe. Amintiți-vă, greșeala nu este decât o treabă bună neterminată.

De la greșeală la rezolvare

Sub îndrumarea înțeleaptă a părintelui, greșeala oferă copilului posibilitatea de a-și concentra atenția și energia în rezolvarea situației în care a greșit. Greșeala este un bun profesor în ceea ce privește cunoașterea emoțiilor pe care copilul le experimentează: rușine, frustrare, teamă, dezamăgire. Părintele are ocazia de a le denumi și de ale prezenta ca pe niște buni aliați în ceea ce privește pasul următor. Emoțiile așa zis negative sunt doar percepute negativ, dar rolul lor este unul cât se poate de pozitiv. Dezamăgirea, de exemplu, îl determină pe copil să vrea să nu mai treacă pe acolo și să învețe varianta corectă de gestionare a situației respective.

Greșeala este pista de lansare a stimei de sine. Odată ce copilul învață o variantă corectă de comportament și o aplică, are încredere în sine că poate, împlinindu-și nevoia de competență. Fiecare mic succes este combustibil prețios pentru stima de sine. Dar dacă nu ar exista greșeală, cum am putea aprecia oare succesul?

„Singura greșeală adevărată este aceea din care nu învățăm nimic.” – Henry Ford

Tu cum te raportezi la greșelile copilului tău?

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...