Ce legătură are somnul și boala Alzheimer? Persoanele cu boala Alzheimer pot prezenta schimbări ale tiparelor de somn. Cum ar fi insomnie, somn agitat sau tulburări de respirație în timpul somnului. Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu demență. Se preconizează că acest număr să crească la 78 de milioane până în 2030. Chiar la 139 de milioane până în 2050, informează hotnews.ro.
Cât ar trebui să dormim?
Nou născuții au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi. Copiii mici (între 1 și 2 ani) au nevoie de 11-14 ore de somn pe zi. Preșcolarii – între 10 si 13 ore. Școlarii – între 9 și 12 ore. Adolescenții între 10 și 13 ore pe zi. Nevoia de somn scade în mod normal odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât adulții au nevoie de 7-9 ore de somn neîntrerupt în 24 de ore, pentru a avea o viață sănătoasă.
Ce legătură are somnul și boala Alzheimer?
Un studiu transversal care a inclus 50 de pacienți cu boala Alzheimer (aflați în tratament), i-a împărțit pe aceștia în două grupuri. cei cu durate insuficiente de somn (mai puțin de șase ore). Al doilea grup au fost cei cu durate normale de somn (mai mari de șase ore). Acestora le-au fost măsurate în lichidul cefalorahidian nivelurile de orexină (o neuropeptidă produsă în hipotalamus, implicată în ciclul somn/veghe), proteinele receptorilor acesteia și mai mulți factori ai barierei hemato-encefalice. Insuficiența somnului a fost asociată cu o afectare a funcției cognitive generale. În plus, nivelurile de orexină și ale receptorilor săi au fost crescute în lichidul cefalorahidian, iar bariera hemato-encefalică a fost distrusă. Ambele evenimente s-au precipitat reciproc și au accelerat progresia bolii Alzheimer. Aceste constatări descriu caracteristicile clinice și mecanismul potențial care stau la baza bolii Alzheimer însoțită de privarea de somn.
Un somn insuficient și de proastă calitate interferează cu procesele naturale de refacere ale organismului. Totodată tulburările de somn (cum ar fi apneea de somn) pot crește și riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Ambele cresc, de asemenea, riscul de demență. Adulții în vârstă care au un somn de înaltă calitate pe timp de noapte, oamenii de știință au observat mai puține pierderi de memorie. Pentru că în timpul somnului profund sunt eliminate unele dintre proteinele toxice. Ele atunci când se acumulează, provoacă boala Alzheimer. Problema este că nu toți adulții în vârstă se pot bucura de un somn profund și odihnitor. Asta pentru că pe măsură ce îmbătrânim, creierul nu ne mai lasă să intrăm în acele faze mai profunde de somn.