Ce le spunem copiilor despre Moș Crăciun? Crăciunul pentru mulți a devenit mai mult o competiție. O competiție între părinți, între cadouri și între prieteni. O cursă a celei mai festive mese și cea mai multă băutură. În toată această amețeală euforică, ce pot să mai învețe copiii din această perioadă?
Ce reprezintă sărbătoarea Crăciunului?
În ziua de astăzi, Crăciunul este o sărbătoare religioasă creștină care marchează nașterea lui Iisus Hristos (pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian), în anul 1. Înainte de acest moment, însă, sărbătoarea celebra nașterea lui Mithra, zeul luminii din mitologia persană. Tot în jurul acestei zile romanii sărbătoreau și solstițiul de iarnă, un prilej grozav pentru festivaluri și ritualuri ale oamenilor din Antichitate.
La începutul creștinismului, oamenii nu sărbătoreau Crăciunul, căci Paștele și jertfa lui Hristos din jurul Învierii erau mult mai importante. Ulterior, în secolul al VI-lea, pentru a elimina atenția oferită zeului Mithra, Biserica Apuseană a decis ca 25 decembrie să fie ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Hristos. Acest obicei a fost preluat ulterior și de Biserica Răsăriteană.
Ce reprezintă personajul Moș Crăciun?
Acesta este un personaj în vârstă, cu barba albă și îmbrăcat în roșu, care confecționa jucării și pe care le vindea inițial în seara de dinaintea Crăciunului. Astăzi, Moșul este cunoscut pentru faptul că dăruiește cadouri tuturor copiilor cuminți, pe care le lasă sub bradul de Crăciun, el fiind așteptat cu biscuiți și un pahar de lapte. Casa și atelierul lui se află într-un sat finlandez, în regiunea Laponia, unde este ajutat de spiriduși, la construirea jucăriilor, și de reni, la livrarea acestora.
Ce le spunem copiilor despre Moș Crăciun?
În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare:
”Dacă tot ne place să spunem povești și să vorbim despre legende, să spunem că este o legendă. Este o legendă care nu are legătură cu realitatea. Un personaj fictiv, creat, care să aducă daruri șamd. Dimpotrivă, aș vorbi mai multe despre pruncul Isus. Decât despre un moș cu barbă, care aduce o anumită băutură.”
Aici puteți viziona întreaga emisiune: