Ce factori ne pot declanșa alergiile? O alergie este o reacție a sistemului imunitar al unei persoane la un element care nu îi deranjează pe majoritatea celorlalți oameni. În mod normal, sistemul imunitar, adică sistemul de apărare al organismului, luptă împotriva agenților patogeni. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem cum ne putem proteja de declanșarea acestora.
Moștenirea genetică
Cercetătorii nu știu exact de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină în mod normal inofensivă pătrunde în organism. Și moștenirea genetică și mediul pot juca un rol în dezvoltarea alergiilor. Totuși, doar o susceptibilitate generală la reacții alergice este transmisă genetic, nu alergii specifice. De exemplu, dacă tatăl este alergic la fructe de mare, nu înseamnă neapărat că și copilul va avea această alergie, însă riscul lui de a dezvolta alergii în general va fi crescut.
Părul animalelor de companie
Se pare că aproape o treime dintre adulți suferă de alergie la câini și pisici, adică la diverse substanțe care se află în blana și saliva animalelor. Ceea ce este interesant e că unii oameni sunt alergici doar la anumite rase de câini sau de pisici.
Unele alimente
Alergiile alimentare sunt, de regulă, ereditare și apar în general la bebeluși și la copiii mici. Acestea se pot însă dezvolta și pe parcurs. Așa că poți face alergie brusc la un aliment pe care l-ai mâncat de nenumărate ori în decursul vieții, fără să îți creeze probleme înainte. Un medic imunolog îți poate spune exact la ce alimente ai alergie, după ce îți face o serie de teste.
Polenul de la iarbă și copaci
Firele de iarbă de diverse soiuri de regulă influențează simptomele alergiilor, după ce polenul copacilor și-a făcut și el apariția în unele luni de peste an. Polenul de timoftică (o plantă care crește spontan), polenul de pir gros, polenul de vitelar pot declanșa alergii.