
Când nu te place Ku Klux Klan-ul
Activitățile KKK (Ku Klux Klan) sunt responsabile de instigarea la ură împotriva celor de culoare, evreilor, imigranților, homosexualilor, lesbienelor, catolicilor sau islamicilor. KKK a linșat sute de persoane de culoare, a distrus gospodării și a demoralizat familii întregi. Ura lor este întreținută de crezul că țintele sunt net inferioare lor. Această mișcare a fost denumită de către unii istorici drept „Coșmarul american recurent” pentru că s-a format și aproape s-a dizolvat în mai mult rânduri pe parcursul a aproximativ 150 de ani (1865-1871, 1914-1918, 1950). Actualmente există multe celule KKK, mai multe decât oricând, dar sunt mici, izolate și fără o influență social-politică notabilă. Dar acest lucru nu exclude pericolul ce l-ar putea prezenta prin coeziune „Clanul urii nejustificate”. Daryl Davis, muzician, este cunoscut pentru determinarea a 200 de membrii KKK să renunțe la teoria lor rasistă și să se retragă din club. Cum? Împrietenindu-se cu ei. El spunea că atunci când dușmanii discută, nu se luptă.
Când nu te place dușmanul
Daryl nu a știut ce înseamnă rasismul decât pe la vârsta de 10 ani. Când a aflat că albii urăsc negrii, a dorit răspuns la o singură întrebare: „De ce să urăști pe cineva înainte de a-l cunoaște?”. Ani de zile nu a primit răspuns. Dar tocmai Daryl urma să joace rolul celui ce avea să creioneze răspunsul, pe parcursul a 30 de ani. Ce-a făcut? A acceptat să „joace” rolul care i se băgase pe gât până când i-a determinat cu bunătate pe cei ce se considerau „superiori” să-i accepte egalitatea.

Ce faci când nu te place?
Este greu de acceptat că există persoane care decid să urască înainte de a cunoaște persoana urâtă. Și totuși există. Și tu, și eu, purtăm măcar puțină ură în suflete față de cineva pe care-l considerăm periculos. Și, deși sună straniu, jucăm ambele roluri, pe rând. Când victimă, când agresor. Și toate acestea dintr-un singur motiv: percepția personală. Ce putem face în această situație? Ideal ar fi să…- păstrăm mintea deschisă – cele mai mari atrocități au fost planificate de către cele mai obtuze minți.
- ne descotorosim de prejudecăți – prejudecata este primul pas către discriminare.
- ne pese de binele celor din jur – cele mai fericite persoane sunt cele care nu trăiesc doar pentru binele personal.
- inițiem relații mai ales cu cei de care ne temem – cea mai inteligentă cale de a-ți învinge dușmanii este să ți-i faci prieteni.