miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Ce facem dacă suferim de depresie la locul de muncă?

Ce facem dacă suferim de depresie la locul de muncă?

Ce facem dacă suferim de depresie la locul de muncă? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este una dintre principalele cauze ale handicapului la nivel mondial în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. De asemenea, persoanele care suferă de boli mintale, cum ar fi depresia, au dreptul de a avea acces la anumite condiții speciale la locul lor de muncă. Să vedem ce se poate face când te confrunți cu această tulburare pentru a-ți ușura viața la serviciu.

Oamenii tind să îi marginalizeze pe cei care sunt diferiți de ei sau să le impună să fie „ca toată lumea”. Depresia, însă, este o problemă reală, și are nevoie de soluții reale. De exemplu, este posibil ca performanțele la serviciu să poată fi îmbunătățite foarte mult prin soluții simple cu care angajatorul să fie de acord. Cum ar fi lucrul la domiciliu o zi pe săptămână. Ori găsirea unei zone de lucru mai silențioase. Sau chiar solicitarea de instrucțiuni în scris, nu de instrucțiuni verbale.

Depresia diagnosticată la maturitate crește riscul dezvoltării demenței la bătrânețe

Persoanele care suferă de depresie au un risc de două ori mai mare de a dezvolta demență la bătrânețe, a constat un nou studiu realizat de Penn Medicine și publicat în Jama Neurology. Studiul a urmărit 1,4 milioane de danezi timp de aproape patru decenii. Deși se credea că depresia apărută la bătrânețe este un simptom precoce al demenței, noul studiu arată că diagnosticul de depresie din orice moment al vieții de adult crește riscul de demență la bătrânețe.

„Studiile anterioare, efectuate pe eșantioane mai mici și cu timpi de urmărire mai scurți, au arătat în mod constant legătura dintre demență și depresia diagnosticată mai târziu în viață. Dar cu analiza noastră pe termen lung, am reușit să estimăm cu precizie asocierea dintre demență și depresie pe durata vieții unui individ”, a explicat dr. Holly Elser, medic neurolog implicat în cercetare. Legătura între depresie și demență există indiferent de vârsta la care este pus diagnosticul de depresie.

Ce poți face din punct de vedere legal dacă suferi de depresie la locul de muncă?

Un angajat care trece printr-un episod depresiv poate ajunge să aibă nevoie de concediu medical? Răspunsul este afirmativ.

Angajatorul primește un certificat de concediu medical (codul de diagnostic 321 – episod depresiv) și trebuie să-l trateze la fel cum o face cu oricare alt concediu medical, fără discriminări. În funcție de datele înscrise pe documentul medical, angajatorul plătește o indemnizație calculată conform OUG nr. 158/2005 (75% din baza de calcul) și nu este în drept să refuze plata indemnizației de concediu medical. Indiferent care ar fi diagnosticul angajatului.

Angajații ar trebui să știe că în pachetul de servicii medicale la care au dreptul ca asigurați în sistemul public de sănătate figurează și psihoterapia individuală pentru distimii (depresia cronică). Cel puțin în primă fază, așadar, pentru diagnostic și eventualitatea unui concediu medical, angajații se pot folosi de asigurarea lor în sistemul public de sănătate. E vorba de serviciile conexe actului medical. Ele sunt decontate de stat.

Ce facem dacă suferim de depresie la locul de muncă?

1. Ia o pauză pentru sănătatea ta mintală

Este greu când nu poți lucra așa cum ești obișnuit. Dar munca intensă nu funcționează atunci când ești într-o spirală descendentă. Când te afli la o răscruce de drum în ceea ce privește sănătatea mintală, trebuie să te gândești ce ai nevoie și să ceri. Chiar dacă acest lucru înseamnă cinci zile libere. Asta ar putea însemna diferența dintre a avea o cădere în ceea ce privește sănătatea mintală sau a-ți lua un timp suplimentar pentru refacere.

2. Caută tratament

Dacă ai avea gripă, ți-ai lua un timp să te recuperezi, nu? Și dacă ai dezvolta diabet la un moment dat, ai lăsa munca deoparte pentru a găsi un medic și pentru a începe să te tratezi. Depresia nu este diferită de orice altă afecțiune cronică. Pentru a menține o viață independentă și productivă este important să o identifici și să beneficiezi de tratamentul adecvat.

3. Apelează la sprijinul colegilor – sau acordă sprijin

Oamenii sunt ființe sociale. Însă, în condiții precum depresia aceștia tind să se închidă față de alte persoane. De aceea, colegii de la locul de muncă pot fi o mare sursă de sprijin. Chiar dacă cineva nu are de-a face cu depresia, dar dorește să fie mai apropiat de colegi, e nevoie să se îndepărteze de computer mai des. Să intre în vorbă cu ei și să-i întrebe cum se mai simt azi și dacă au nevoie de ceva. Fără să insiste prea mult.

4. Fii mai blând cu tine

Dacă ai depresie și te temi că, dacă vorbești despre asta, acest lucru ți-ar putea afecta locul de muncă, e bine să știi că nu ești singur. Odată ce ești deschis să vorbești despre această problemă, vei descoperi că există mai mulți oameni care te înțeleg. Nu vor fi critici. Frica ta legată de reacția celorlalți este, în general, mai rea decât reacția lor reală. De aceea este nevoie să fii foarte blând cu tine. Cum am discutat deja, prin educarea proprie și, dacă este cazul, a angajatorului, se pot crea adesea strategii simple pentru a îmbunătăți calitatea muncii pe măsură ce faci față depresiei.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...