
Ce facem cu emoțiile care apar din senin? “Este absolut OK să te conectezi cu emoțiile tale negative!” spune Andrea Filip, trainer și coach. Ce se întâmplă mai apoi? Aplicăm tehnicile de control și eliberare emoțională și mentală. Aflăm mai multe chiar de la invitata emisiunii ”Alături de tine” alături de realizatoarea Alina Ilioi.
”Dacă nu ai suferi, nu ai putea să aparții. Pentru că de multe ori suferința este liantul, lubrifiantul unei conversații. Eu mă plâng, tu te plângi. În felul acesta, pare că ne conectăm la un nivel de subiectivitate despre care nu vorbești cu toată lumea. Și atunci celor care le spui cu adevărat plângerile tale, parcă relația este mai profundă. Dar dacă nu ar fi despre asta? Dacă am putea să stăm în conectare în prezența iubirii și a exuberanței? Bineînțeles că ar arăta total diferit viața noastră. Probabil că din exuberanță, nu am putea din atâta fericire, să scoatem la suprafață emoțiile negative.” ”Ce facem noi ca și oameni în mod tradițional cu emoțiile? Păi varianta unu ar fi să le băgăm sub preș. Ne facem că nu există. Ne prefacem că nu avem nicio problemă, viața merge mai departe. A doua metodă este să exprimi. Sunt furios, mă descarc. Pe cine? Pe cine prind. Dau drumul emoțiilor fără cenzură. Deși teoretic acest act mă depresurizează, se întoarce ca un boomerang. Pentru că cel pe care mă descarc, nu va primi lucrul acela cu bucurie. Așa că acel lucru se întoarce împotriva mea ulterior. Astfel voi pierde o relație. A treia categorie este foarte la modă în secolul nostru pentru că avem cum și este această formă de evadare. Evadăm prin dependențe într-o manieră repetată și compulsivă. Doar pentru a evita să ne uităm la ceea ce simțim cu adevărat.”Mituri despre emoții
Emoţiile negative îmi fac rău.
Emoțiile negative (frica, furia, anxietatea, mâhnirea etc.) nu sunt în mod inerent rele. Durerea, fie ea emoțională sau fizică, poate fi un adevărat profesor. Doar atunci când emoțiilor negative nu li se permite eliberarea corespunzătoare, încep să degenereze corpul.A avea sentimente puternice înseamnă că m-am scăpat de sub control.
Te poţi simți profund, fără a fi scăpat de sub control. Partea de sub control nu provine din emoție, ci din acțiune. Adesea oamenii îi combină cele două aspecte, temându-se că emoțiile puternice vor duce la un comportament impulsiv sau autodistructiv. De exemplu:- Te-ai simțit foarte supărat și ai scăpat de cineva, alterând o relație importantă.
- Te-ai simțit foarte rănit și ai încheiat o relație prematură, dar ulterior a regretat.
Mai bine să fie fiu rațional decât emoțional
Avem nevoie de emoțiile noastre! Ne fac să reacționăm rapid în fața pericolului, să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie și ne motivează să formăm relații intime. Gândeşte-te cum ar arăta lumea dacă nu am avea emoții:- Ai mângâia un copil care plânge?
- Ai fugi de la un câine gata să te muşte?
- Ai merge la petrecerea de naștere a prietenului tău?
- Ţi-ai putea forma legături de prietenie?