sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Ce facem cu emoțiile care apar din senin?

Ce facem cu emoțiile care apar din senin?

Ce facem cu emoțiile care apar din senin? “Este absolut OK să te conectezi cu emoțiile tale negative!” spune Andrea Filip, trainer și coach. Ce se întâmplă mai apoi? Aplicăm tehnicile de control și eliberare emoțională și mentală. Aflăm mai multe chiar de la invitata emisiunii ”Alături de tine” alături de realizatoarea Alina Ilioi.

”Dacă nu ai suferi, nu ai putea să aparții. Pentru că de multe ori suferința este liantul, lubrifiantul unei conversații. Eu mă plâng, tu te plângi. În felul acesta, pare că ne conectăm la un nivel de subiectivitate despre care nu vorbești cu toată lumea. Și atunci celor care le spui cu adevărat plângerile tale, parcă relația este mai profundă. Dar dacă nu ar fi despre asta? Dacă am putea să stăm în conectare în prezența iubirii și a exuberanței? Bineînțeles că ar arăta total diferit viața noastră. Probabil că din exuberanță, nu am putea din atâta fericire, să scoatem la suprafață emoțiile negative.”

”Ce facem noi ca și oameni în mod tradițional cu emoțiile? Păi varianta unu ar fi să le băgăm sub preș. Ne facem că nu există. Ne prefacem că nu avem nicio problemă, viața merge mai departe. 

A doua metodă este să exprimi. Sunt furios, mă descarc. Pe cine? Pe cine prind. Dau drumul emoțiilor fără cenzură. Deși teoretic acest act mă depresurizează, se întoarce ca un boomerang. Pentru că cel pe care mă descarc, nu va primi lucrul acela cu bucurie. Așa că acel lucru se întoarce împotriva mea ulterior. Astfel voi pierde o relație. 

A treia categorie este foarte la modă în secolul nostru pentru că avem cum și este această formă de evadare. Evadăm prin dependențe într-o manieră repetată și compulsivă. Doar pentru a evita să ne uităm la ceea ce simțim cu adevărat.”

Mituri despre emoții

Emoţiile negative îmi fac rău.

Emoțiile negative (frica, furia, anxietatea, mâhnirea etc.) nu sunt în mod inerent rele. Durerea, fie ea emoțională sau fizică, poate fi un adevărat profesor. Doar atunci când emoțiilor negative nu li se permite eliberarea corespunzătoare, încep să degenereze corpul.

A avea sentimente puternice înseamnă că m-am scăpat de sub control.

Te poţi simți profund, fără a fi scăpat de sub control. Partea de sub control nu provine din emoție, ci din acțiune. Adesea oamenii îi combină cele două aspecte, temându-se că emoțiile puternice vor duce la un comportament impulsiv sau autodistructiv. De exemplu:

  • Te-ai simțit foarte supărat și ai scăpat de cineva, alterând o relație importantă.
  • Te-ai simțit foarte rănit și ai încheiat o relație prematură, dar ulterior a regretat.

În exemplele de mai sus, acţiunea a fost cea care a dus la sentimentul de a fi scăpat de control, şi nu emoția în sine.

Mai bine să fie fiu rațional decât emoțional

Avem nevoie de emoțiile noastre! Ne fac să reacționăm rapid în fața pericolului, să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie și ne motivează să formăm relații intime. Gândeşte-te cum ar arăta lumea dacă nu am avea emoții:

  • Ai mângâia un copil care plânge?
  • Ai fugi de la un câine gata să te muşte?
  • Ai merge la petrecerea de naștere a prietenului tău?
  • Ţi-ai putea forma legături de prietenie?

De obicei, oamenii când spun că a fi rațional este mai bine decât a fi emoțional este deoarece nu mai au încredere în emoțiile lor. Avem nevoie de o sinteză a rațiunii și emoției pentru a fi cele mai bune versiuni ale noastre.

Există un mod corect de a te simți în orice situație.

Emoțiile nu sunt corecte sau greșite, bune sau rele, deștepte sau prostești. Doar sunt. Toate emoțiile, inclusiv emoțiile dureroase și negative, acestea existând în viața tuturor.

Exprimarea emoției față de ceilalți este o slăbiciune.

Emoțiile sunt o parte inseparabilă a indivizilor și a umanității în ansamblu. Simpla ignorare a lor sau încercarea de a le face să dispară nu reprezintă o modalitate bună de a le gestiona. Este întotdeauna mult mai ușor să ignori ceva, decât să te descurci cu el. Adevărata forță este să te descurci cu emoțiile tale și nu poți face față cu ceva ce refuzi să recunoști sau să refuzi să le arăți.

Emoțiile sunt modul creierului uman de a face față situațiilor externe. A spune lucruri de genul „Nu mai plângeți” și „De ce plângi?” este un semn al oamenilor care încearcă să evite să se confrunte cu emoțiile celorlalți.

Emoțiile umane nu sunt nici prietenul tău, nici dușmanul tău. Doar oamenii sunt cei care le oferă o caracterizare.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...