Nu sunt cunoscute, în totalitate, cauzele ce provoacă bruxismul, dar acestea ar putea fi fizice sau psihologice, incluzând emoțiile puternice precum anxietatea, furia, stresul, frustrarea, tensiunea, agresivitatea, personalitatea de tip hiper-activă, durerile de dinți, incapacitatea de concentrare.
Corpul trebuie să găsească modalități de a scăpa de nervii de zi cu zi, iar strângerea dinților este una dintre ele. Însă, în exces și fără tratament, poate duce la probleme semnificative, chiar și dincolo de uzura dinților.
În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul Bilal Takouzli, medic specialist chirurgie dento-alveolară, oferă o imagine completă cu privire la această patologie și explică cum aceasta poate fi evitată:
”Bruxismul este scrâșnitul din dinți. Ați văzut oameni care strâng din dinți și vedeți musculatura feței că lucrează chiar și în timpul zilei.
Mai ales atunci când vedeți că persoana este concentrată. Acesta este de două tipuri: diurn și nocturn. Cel mai frecvent este cel nocturn și în general pacientul nu își dă seama că suferă de bruxism.
Persoana care doarme lângă el sau cele din jur îi vor spune că strânge din dinți și că scoate zgomote.
Cel diurn este momentul în care strângem din dinți când ne concentrăm asupra unor lucruri sau când suntem nervoși. Amândouă sunt patologice pentru că au efecte negative asupra dinților”
Ce metode de tratament există pentru bruxism?
”Sunt puține metode de tratament. Ca stomatolog, cel mai des folosesc gutierele de bruxism. Dar la baza lui este stresul.
În această situație, noi tratăm efectul și nu cauza. Recomandarea este să evităm stresul pe cât posibil.”
Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici: