luni, iulie 15, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Ce este maturitatea emoțională?

Ce este maturitatea emoțională?

Ce este maturitatea emoțională? Când putem considera că o persoană este matură din punct de vedere emoțional? Maturizarea este un proces care debutează în adolescență și se întinde de-a lungul anilor tinereții adulte. Nu putem vorbi despre o perioadă fixă, universal valabilă. Ci ea diferă de la individ la individ, în funcție de aspectele personalității și de influența mediului în care trăiește.

Maturitatea în profunzimea subiectului

Atunci când vorbim despre maturitate, luăm în considerare următoarele aspecte: încredere în sine versus absența acesteia, siguranță versus nesiguranță, flexibilitate emoțională versus sărăcie emoțională, flexibilitate mentală versus rigiditate, capacitatea de adaptare versus inadaptare, asumarea responsabilității față de propria persoană, acceptarea necondiționată a propriei persoane și permanenta dorință de îmbunătățire, prețuirea relaționării în cadrul intim (și aici nu ne referim neapărat la actul sexual), mutarea accentului pe rezolvarea problemelor prin confruntare și negociere, nu prin evitare și forță fizică.

De asemenea, avem în vedere abilitățile sociale, simțul civic, relaționarea intra și interpersonală, nivelul de dezvoltare a empatiei, autocontrolul, răbdarea și anduranța. Acestea sunt doar câteva elemente care ne determină să privim global conceptul de maturitate.

Ce este maturitatea emoțională și când se formează aceasta?

În emisiunea ”Mens Sana” cu realizatoarea Consuela Bălașa, invitatul Daniel Bota, psihoterapeut și teolog, răspunde la această întrebare:

”Maturitatea și maturitatea emoțională este ceva ce se primește și se învață de acasă. Tot vorbim de foarte multe ori despre cei 7 ani de acasă. Ei contează mai mult decât poate ne-am imaginat. Trebuie să spunem deși ar putea suna deja ca un clișeu psihologic, faptul că modul în care părinții ne cresc acasă din punct de vedere emoțional contribuie sau nu la maturitatea noastră emoțională.

Maturitatea emoțională înseamnă capacitatea de a-mi regla emoțiile negative și de a fi dispus să mi le ofer spre lume pe cele pozitive.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...