Acasă Editoriale Sănătate Ce este flebo...

Ce este flebologia și când ar trebui să mergem la medic?

Ce este flebologia și când ar trebui să mergem la medic? Medicul flebolog este un specialist în flebologie, adică acea ramura a medicinei care are în vedere bolile sistemului venos și tratamentul acestora. Pe scurt, flebologia este ramura medicinei care este dedicată venelor și tratamentului venelor. Experții doc.ro ne ajută să ne dăm seama când simptomele în această arie ne trimit la medic.

Bolile venelor pot provoca durere și disconfort, iar ambele simptome ar trebui să te convingă să mergi la medicul flebolog. Pe lângă acestea, mai sunt și aceste semne și simptome deloc de neglijat.
Potrivit specialiștilor, un procent destul de mare al populației suferă de varice ori de complicațiile asociate cu venele varicoase. Problemele de la nivelul venelor picioarelor pot avea numeroase simptome, cum ar fi:

  • Crampe frecvente la picioare
  • Mărirea venelor
  • Îngroșarea sau decolorarea pielii de pe picioare
  • O senzație de oboseală și greutate în picioare
  • Umflarea picioarelor și a gleznelor
  • Piele iritată
  • Răni cu vindecare lentă sau ulcere ale picioarelor
  • Sindromul picioarelor neliniștite 

Prezența unei erupții cutanate pe picior, vene mici și albastre pe laba piciorului, decolorarea pielii din partea inferioară a piciorului, pigmentarea și cicatrizarea unor zone se datorează, de regulă, problemelor în stadiu avansat ale venelor. Dacă aceste probleme ori simptome sunt lăsate netratate, ele pot predispune pacientul la a dezvolta ulcer varicos.

Prevenția venelor varicoase

Ca să previi apariția venelor varicoase, ține cont de următoarele recomandări:

  • Menține o greutate sănătoasă. Acest lucru va îmbunătăți fluxul sangvin și va ușura presiunea asupra venelor.
  • Fii activ din punct de vedere fizic, pentru a ajuta sângele să se miște prin vene. Exercițiile intense sau viguroase pot agrava venele varicoase. Înainte de a începe orice program de exerciții fizice, discută cu medicul despre ce nivel de activitate fizică este potrivit pentru tine.
  • Evită să stai în picioare, dar și să stai pe scaun pentru perioade lungi de timp. Când stai pe scaun, ridică-ți picioarele astfel încât acestea să fie ridicate deasupra nivelului inimii.

Este importantă însă și prevenția, iar pacientul trebuie să aibă în vedere că trebuie să trateze venele anormale de la picioare înainte ca ulcerele venoase să apară. Să nu uităm că, la unii pacienți cu riscuri mai mari, se pot forma cheaguri de sânge în venele din profunzimea țesuturilor picioarelor, cauzând astfel tromboză venoasă profundă. Un astfel de cheag de sânge (tromb) poate să circule și să ajungă la plămâni, cauzând ceea ce se numește în limbajul medical embolism pulmonar, o complicație ce pune viața pacientului în pericol.

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...