duminică, decembrie 3, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Ce este dependența de cumpărături?

Ce este dependența de cumpărături?

Ce este dependența de cumpărături? Mai ales în această perioadă în care sărbătorile se apropie, tot mai mulți ce gândim la masa festivă. Totodată ne gândim și la cadouri pentru noi și pentru cei dragi. Poate chiar vrem să rezervăm un hotel la munte să ne bucurăm de iarnă. Dar când am ajuns la extrem?

Persoanele care suferă de această tulburare simt nevoia să cheltuie banii pe orice. Poate fi vorba despre bijuterii, haine, cadouri, farduri sau chiar produse alimentare, chiar dacă nu au nevoie de lucrurile respective. În momentul achiziției, persoana dependentă de shopping simte o plăcere similară cu cea pe care o simte dependentul de droguri când își administrează doza. Statistic vorbind, persoanele care suferă de dependență de cumpărături au în jur de 30 de ani.

Cum numește un psihiatru ca fiind dependența de cumpărături?

Psihiatrul german Emil Kraepelin a definit pentru prima dată „dependența de cumpărături” la începutul anilor 1900, ca fiind un tip de comportament impulsiv similar cu cleptomania. Ca și alte forme de dependență, dependența de cumpărături se caracterizează prin problemele ulterioare pe care le provoacă individului, familiilor și societății în general. Cineva care face cumpărături în fiecare zi poate să nu fie neapărat considerat dependent atunci când face asta într-un mod sănătos, cum ar fi achiziționarea regulată de produse, alimente, bunuri de uz casnic și alte articole esențiale de zi cu zi. Dependența de cumpărături, cunoscută și sub numele de oniomanie sau tulburare de cumpărare compulsivă (CBD) afectează aproximativ 18 milioane de adulți din Statele Unite ale Americii.

Această dependență este privită ca o problemă de comportament

Astăzi, mulți specialiști de sănătate mintală recunosc cumpărările compulsive ca o problemă de comportament. Totuși, specialiștii de la Asociația Americană de Psihiatrie (APA) pentru diagnosticarea tulburărilor clinice de sănătate mintală au spus, întro declarație în 2021, că încă nu este clar cum să clasifice o adevărată dependență de cumpărături – și că dependența de cumpărături poate fi un semn al unei tulburări psihiatrice sau de comportament, mai degrabă decât o tulburare în sine.

Cum putem trata dependența de shopping?

Terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică pot fi folosite în tratarea dependenței de shopping. Terapeutul și clientul lucrează împreună pentru a descoperi credințele greșite și gândurile problematice. De exemplu, credința greșită ar putea fi: „Trebuie să cumpăr lucruri ca să mă simt bine”. Gândul problematic poate fi: „Trebuie să cumpăr asta acum și văd eu cum acopăr gaura din buget mai târziu”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...