8.5 C
București
luni, 27 martie 2023
Acasă Editoriale Sănătate Ce este defapt criza vârstei mijlocii?

Ce este defapt criza vârstei mijlocii?

Vârsta mijlocie este un punct de cotitură în viața omului conform opiniei generale a societății. De obicei ne este frică de acest fenomen.

Dar doctorii de specialitate psihologică și psihiatrică sunt de părere că odată cu acest capitol noi oportunități sunt deschise împreună cu acumularea experienței de viață.

Simptomele acestui fenomen

Cele mai cunoscute teorii ale vârstei mijlocii sunt cele ale lui Carl Jung și Erik Erikson.
Jung s-a referit la vârsta mijlocie ca fiind „după-amiaza vieții ” și a analizat-o ca o perioadă diferită de vârsta adultă timpurie și ulterioară.

Teoria etapelor de dezvoltare a lui Erikson (1993) consideră conflictul psihosocial de la mijlocul vârstei că se învârte în jurul generativității versus stagnare și auto-absorbție.

Noțiunea de „criză de vârstă mijlocie” vine si de la Elliot Jacques, un psihanalist care a introdus termenul în 1965, după ce a observat schimbări semnificative la unii dintre pacienții săi de vârstă mijlocie.

Articolul său despre acest subiect, publicat când însuși Jacques avea 40 de ani, a abordat și conștientizarea propriilor sale limitări și a perspectivei morții.

Potrivit lui Jacques, această criză determină sentimente de depresie, angoasă și pierderi legate de sfârșitul vieții, care se apropie. El a menționat, de asemenea, că aceasta implică adesea o pierdere a creativității și a încrederii.

De ce apare această criză?

Oamenii asociază în mod obișnuit îmbătrânirea cu schimbări fizice și mentale nedorite, cum ar fi:

•   Creștere în greutate
•   Deteriorarea stării de sănătate
•   Scăderea atractivității și dorinței sexuale
•   Schimbări în relație
•  Alterarea memoriei si abilitatilor cognitive
•   Pierderea unui confort financiar sau iminenta pierderii acestuia

Cum putem depăși cu succes această perioadă a vârstei mijlocii?

Simpla conștientizare a trecerii timpului te poate ajuta să preiei controlul asupra a ceea ce stă în mâinile tale.

Da, îmbătrânești, dar viața ta este departe de a se încheia, iar alegerile tale nu trebuie să se alinieze clișeelor pe care le promovează societatea despre vârsta mijlocie.

Mulți oameni pun capăt unui punct de criză, nu prin resemnarea cu limitările, ci prin realizarea oportunităților care le sunt deschise.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Obiceiurile financiare care ne lasă fără bani

Obiceiurile financiare care ne lasă fără bani. Iată ce avem de făcut dacă dorim să mai punem și în contul de economii. Criza financiară...

De ce am fost înșelat de partener?

De ce am fost înșelat de partener? De ce apare un astfel de eveniment? Infidelitatea este cel mai  frecvent motiv pentru care oamenii vin...

De ce apare mătreața la bărbați?

De ce apare mătreața la bărbați? Și cum poate fi prevenită aceasta? Mătreața reprezintă o problemă des întâlnită în rândul bărbaților și, cu toate...

Când iubirea nu ține cont de boală

Când iubirea nu ține cont de boală. El este bolnav de hemofilie de când e mic. Situație ce îi afectează viața în multe aspecte....