Vârsta mijlocie este un punct de cotitură în viața omului conform opiniei generale a societății. De obicei ne este frică de acest fenomen.
Dar doctorii de specialitate psihologică și psihiatrică sunt de părere că odată cu acest capitol noi oportunități sunt deschise împreună cu acumularea experienței de viață.
Simptomele acestui fenomen
Cele mai cunoscute teorii ale vârstei mijlocii sunt cele ale lui Carl Jung și Erik Erikson.
Jung s-a referit la vârsta mijlocie ca fiind „după-amiaza vieții ” și a analizat-o ca o perioadă diferită de vârsta adultă timpurie și ulterioară.
Teoria etapelor de dezvoltare a lui Erikson (1993) consideră conflictul psihosocial de la mijlocul vârstei că se învârte în jurul generativității versus stagnare și auto-absorbție.
Noțiunea de „criză de vârstă mijlocie” vine si de la Elliot Jacques, un psihanalist care a introdus termenul în 1965, după ce a observat schimbări semnificative la unii dintre pacienții săi de vârstă mijlocie.
Articolul său despre acest subiect, publicat când însuși Jacques avea 40 de ani, a abordat și conștientizarea propriilor sale limitări și a perspectivei morții.
Potrivit lui Jacques, această criză determină sentimente de depresie, angoasă și pierderi legate de sfârșitul vieții, care se apropie. El a menționat, de asemenea, că aceasta implică adesea o pierdere a creativității și a încrederii.
De ce apare această criză?
Oamenii asociază în mod obișnuit îmbătrânirea cu schimbări fizice și mentale nedorite, cum ar fi:
• Creștere în greutate
• Deteriorarea stării de sănătate
• Scăderea atractivității și dorinței sexuale
• Schimbări în relație
• Alterarea memoriei si abilitatilor cognitive
• Pierderea unui confort financiar sau iminenta pierderii acestuia
Cum putem depăși cu succes această perioadă a vârstei mijlocii?
Simpla conștientizare a trecerii timpului te poate ajuta să preiei controlul asupra a ceea ce stă în mâinile tale.
Da, îmbătrânești, dar viața ta este departe de a se încheia, iar alegerile tale nu trebuie să se alinieze clișeelor pe care le promovează societatea despre vârsta mijlocie.
Mulți oameni pun capăt unui punct de criză, nu prin resemnarea cu limitările, ci prin realizarea oportunităților care le sunt deschise.
[…] Te invităm să citești și despre cum poți trece peste criza vârstei mijlocii! […]
[…] este o slăbire naturală a facultăților fizice și psihice cauzate de înaintarea în vârstă. Este un proces continuu și comun tuturor ființelor. El privește toate structurile organismului: […]