marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Ce este andropauza?

Ce este andropauza?

Ce este andropauza? Ce semne indică prezența andropauzei și ce se poate face pentru o stare fizică și psihică mai bună în această perioadă? Această teorie a andropauzei este susținută de faptul că unii bărbați au remarcat o ușurare a unor simptome specifice, odată cu administrarea tratamentului hormonal pe bază de testosteron. Specialiștii susțin că andropauza ar apărea în momentul în care nivelul de testosteron din organism înregistrează o scădere bruscă, la fel ca în cazul estrogenului la femei, conform doc.ro.

Ce este andropauza?

Andropauza este un termen folosit pentru a descrie o perioadă de schimbări hormonale și de sănătate asociate cu îmbătrânirea masculină. Andropauza se referă la scăderea treptată a nivelurilor de testosteron și la schimbările fizice, emoționale și sexuale care pot însoți acest proces.

Cum spuneam, andropauza este un concept discutabil în rândul comunității medicale. Există controverse cu privire la modul în care este definită și diagnosticată. Cu toate acestea, unii experți recunosc că bărbații pot experimenta schimbări semnificative în funcția sexuală, nivelul de energie și starea de spirit pe măsură ce îmbătrânesc.

Ce semne pot indica prezența andropauzei?

Simptomele care pot apărea, la bărbați, în jurul vârstei de 50 de ani sau chiar mai devreme, odată cu reducerea nivelului de testosteron în organism, sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Slăbiciune și apatie
  • Depresie
  • Disfuncții de natură sexuală
  • Probleme de concentrare
  • Stimă de sine scăzută
  • Dezvoltarea sânilor
  • Reducerea densității osoase
  • Pierderea motivației
  • Infertilitate

Cum poate fi tratată andropauza?

Medicul poate recomanda pacientului terapia cu testosteron ca tratament pentru andropauză. Dar și o serie de modificări la capitolul stil de viață, care îl pot ajuta pe acesta să se simtă mai bine.

Scăderea nivelului de testosteron este normală

Este normal ca bărbatul să observe, pe măsură ce înaintează în vârstă, un declin al nivelului de testosteron din organism. Medicii estimează o scădere cu 10% pe an a nivelului de testosteron din organism, după împlinirea vârstei de 30 de ani. Statistic vorbind, în jur de 30% dintre bărbații de peste 50 de ani au simptome specifice andropauzei. Ele sunt asociate cu reducerea nivelului de testosteron din organism.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...