vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Emisiuni Matinal A7 Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile. În trecut, majoritatea medicamentelor erau preparate din produse naturale. Progresele din ultimele două secole au dus la apariția medicamentelor chimice sintetice, a medicamentelor biologice și a terapiilor genetice. În plus, noile tehnologii, precum ingineria țesuturilor, care utilizează celule vii pentru a repara țesuturi și organe, și nanomedicina, care utilizează particule microscopice („nano”) într-o varietate de aplicații medicale au sporit numărul opțiunilor disponibile (toolbox.eupati.eu).

Utilizarea medicamentelor

Prima etapă a utilizării unui medicament constă în administrarea acestuia în corp.

Medicamentele pot fi administrate sub forma injecțiilor, pilulelor, cremelor, sprayurilor sau picăturilor. Medicamentele administrate oral trec prin stomac, intestine și ficat înainte de a pătrunde în sistemul circulator. Majoritatea injecțiilor, sprayurilor și picăturilor ocolesc sistemul digestiv și ficatul, însă trebuie să traverseze membranele celulare pentru a ajunge în sânge. Injecțiile intravenoase sunt administrate direct în sânge printr-o venă.

Odată intrat în sistemul circulator, un medicament este distribuit în corp și trebuie să ajungă la organele și celulele care au nevoie de acesta.

Etapa finală constă în descompunerea compusului farmaceutic de către ficat. Medicamentele sunt transportate de către sânge la ficat. Acolo, sunt descompuse, în cele din urmă, în molecule care pot fi eliminate din corp. Majoritatea medicamentelor solubile în apă sunt eliminate prin urină; altele sunt eliminate în materiile fecale.

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitatul Ioana Lee, scriitoare, explică ce înseamnă un stil de viață longeviv:

”Ce sfat vă dau? Ceea ce vă spune toată lumea. Beți apă. Dormiți. Mâncați sănătos. Trăiți sănătos cât vreți. Dacă totuși vreți să vă distrugeți cu țigări, alcool, pierdut nopți, considerați că viața este scurtă și atunci hai să o facem și mai scurtă, eu nu am ce să vă spun. Dar dacă citiți toate studiile, totuși a trăi în mod echilibrat, în armonie și cu cei din jur și a nu judeca deciziile nimănui. Eu știu care sunt deciziile mele de peste 30 de ani.”

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...