duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Emisiuni Matinal A7 Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile. În trecut, majoritatea medicamentelor erau preparate din produse naturale. Progresele din ultimele două secole au dus la apariția medicamentelor chimice sintetice, a medicamentelor biologice și a terapiilor genetice. În plus, noile tehnologii, precum ingineria țesuturilor, care utilizează celule vii pentru a repara țesuturi și organe, și nanomedicina, care utilizează particule microscopice („nano”) într-o varietate de aplicații medicale au sporit numărul opțiunilor disponibile (toolbox.eupati.eu).

Utilizarea medicamentelor

Prima etapă a utilizării unui medicament constă în administrarea acestuia în corp.

Medicamentele pot fi administrate sub forma injecțiilor, pilulelor, cremelor, sprayurilor sau picăturilor. Medicamentele administrate oral trec prin stomac, intestine și ficat înainte de a pătrunde în sistemul circulator. Majoritatea injecțiilor, sprayurilor și picăturilor ocolesc sistemul digestiv și ficatul, însă trebuie să traverseze membranele celulare pentru a ajunge în sânge. Injecțiile intravenoase sunt administrate direct în sânge printr-o venă.

Odată intrat în sistemul circulator, un medicament este distribuit în corp și trebuie să ajungă la organele și celulele care au nevoie de acesta.

Etapa finală constă în descompunerea compusului farmaceutic de către ficat. Medicamentele sunt transportate de către sânge la ficat. Acolo, sunt descompuse, în cele din urmă, în molecule care pot fi eliminate din corp. Majoritatea medicamentelor solubile în apă sunt eliminate prin urină; altele sunt eliminate în materiile fecale.

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitatul Ioana Lee, scriitoare, explică ce înseamnă un stil de viață longeviv:

”Ce sfat vă dau? Ceea ce vă spune toată lumea. Beți apă. Dormiți. Mâncați sănătos. Trăiți sănătos cât vreți. Dacă totuși vreți să vă distrugeți cu țigări, alcool, pierdut nopți, considerați că viața este scurtă și atunci hai să o facem și mai scurtă, eu nu am ce să vă spun. Dar dacă citiți toate studiile, totuși a trăi în mod echilibrat, în armonie și cu cei din jur și a nu judeca deciziile nimănui. Eu știu care sunt deciziile mele de peste 30 de ani.”

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...