sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Ce crede Vladimir Putin despre Republica Moldova?

Ce crede Vladimir Putin despre Republica Moldova?

Ce crede Vladimir Putin despre Republica Moldova? Comentariile sale vin în contextul în care ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat la începutul lunii octombrie că Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.

De asemenea autorităţile de la Chişinău au anunţat că Republica Moldova se va retrage treptat din CSI. Pe fondul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Declarația președintelui rus

„O ţară ca Moldova practic îşi pierde identitatea. Elitele acestei ţări în general cred că nu sunt moldoveni, se numesc români. Dar aceasta este alegerea lor – o pierdere completă a identităţii ţării. Aceasta este alegerea actualei conduceri a Moldovei”, a spus Putin la summitul statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care are loc la Bişkek, în Kîrgîzstan.

Președintele rus a subliniat că „nimeni” în afară de cetăţenii Republicii Moldova, „care se consideră moldoveni, nu poate împiedica acest lucru”.

„Aceasta este alegerea fiecăruia dintre noi: vrem să ne păstrăm sau nu identitatea. Lucrul în cadrul CSI ne oferă această oportunitate şi, dimpotrivă, ne întăreşte poziţiile, fără a interfera în cooperarea unii cu alţii şi respectând caracteristicile noastre naţionale”, a declarat Putin.

Republica Moldova cenzurează oamenii pro-Rusia

Premierul moldovean Dorin Recean a spus că lista persoanelor cărora le este interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova nu este publică. Dar a dat asigurări că mecanismul instituit la frontieră funcționează perfect.

„Avem o listă lungă și îi tot trimitem acasă”, a spus premierul. El a adăugat că unii oficiali ruși știu deja că nu pot intra în Moldova. „Iar alții vor afla atunci când vor veni”.

Jurnaliștii au reușit să afle doar câteva nume de ruși care nu pot intra în Moldova. Pe lângă Putin, în listă apare Igor Ceaika, co-fondatorul Uniunii de afaceri moldo-ruse. Formațiune condusă de ex-președintele moldovean pro-rus Igor Dodon (cu statut de învinuit într-un dosar de trădare de patrie). Recean a confirmat că interdicția este valabilă și pentru artistul rus Filip Kirkorov. El obișnuiește să vină în Moldova la cules de căpșune împreună cu Igor Dodon, în cadrul campaniilor de transfer de imagine.

„Cei care își zic oameni de cultură, dar încearcă să promoveze agenda războiului, să se implice în politica din Republica Moldova, inclusiv ei nu au ce căuta aici. Vă asigur că nimeni din cei care nu trebuie să intre în Moldova, nu a pătruns. Tuturor celor care propagă și seamănă război, le vom închide gura”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...