sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Sănătate Ce controale ar trebui să facem anual?

Ce controale ar trebui să facem anual?

Ce controale ar trebui să facem anual? În afară de analizele de sânge standard pe care e recomandat să le faci anual, este important să îți faci timp și să treci pe la cabinetele unor specialiști cel puțin o dată la 12 luni, pentru a fi la curent cu starea de sănătate și pentru a descoperi din timp orice probleme ar putea să apară. Experții doc.ro ne spun ce alte controale sunt foarte importante.

Vizita la oftalmolog

Dacă porți ochelari, dacă începi să ai diverse probleme de vedere ori alte simptome la nivelul ochilor, dar și dacă crezi că ești perfect sănătos este necesar că mergi anual la medicul oftalmolog.

Vizita la dentist

O vizită la cabinetul stomatologic este necesară o dată pe an, chiar dacă nu te știi să ai probleme cu dantura. Medicul dentist îți va spune dacă ai nevoie de un detartraj, dacă au apărut carii sau dacă sunt probleme la nivelul gingiilor. Tot medicul stomatolog îți va oferi și sfaturi cu privire la igiena orală, în funcție de propriile nevoi.

Vizita la dermatolog

Și medicul dermatolog ar trebui vizitat o dată pe an pentru un control de rutină. Mai ales dacă ai multe alunițe. Medicul îți va spune dacă este necesar să faci analize suplimentare pentru verificarea alunițelor, ori dacă este necesar să le îndepărtezi. Înainte de vizita la cabinetul medicului dermatolog, îndepărtează oja de pe unghiile de la mâini și de la picioare pentru ca medicul să le poată verifica și pe acestea.

Vizita la ginecolog

Femeile trebuie să își facă un control ginecologic anual. Care să includă un test Babeș-Papanicolau. Care identifică anomaliile celulare în timp util, depistând asfel cancerul de col uterin în fază incipientă.

Vizita la urolog

Bărbații ar trebui să își facă un control urologic în fiecare an, după 45 de ani, pentru identificarea, dacă este cazul, a cancerului de prostată. Dar și femeile au nevoie să meargă la urolog.

Vizita la alergolog

Medicul alergolog ar trebui, de asemenea, vizitat o dată pe an, pentru verificarea statusului alergic atunci când ai simptome supărătoare. Ideal ar fi să îți programezi consultul la medicul alergolog în lunile de primăvară, atunci când alergiile debutează. În urma unui consult de specialitate, vei afla de ce alergii suferi. Cum să remediezi situația. Totodată și ce schemă de tratament poți folosi pentru a îți ușura viața.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...