Se consideră că banana este primul fruct plantat de om, iar roșia și dovleacul sunt considerate, din punct de vedere botanic, fructe și nu legume. Cea mai veche legumă folosită de om este varza, iar ceapa este cea mai întrebuințată legumă din lume. Unul dintre cele mai hidratante alimente este castravetele. Acesta conține 96% apă. Cea mai veche dovadă a supei datează din anul 6000 înaintea erei noaste și era gătită din carne de hipopotam. De-a lungul vieții, omul se hrănește cca. 4 ani și doarme în medie 25 de ani.
Ce și acum ar trebui să mâncăm este un subiect inepuizabil.
În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitata Lorena Săroiu, tehnician nutriționist ne arată că farfuria perfectă este posibilă spre atingerea unei vieți sănătoase:
”Farfuria perfectă este ca o metaforă. Poate fi masa perfectă. Pot fi două farfurii mai mici la aceeași masă. Dar ne vom referi la farfuria perfectă ca să fie cât mai ușor și simplu de înțeles. Contrar opiniei poporului că trebuie să mâncăm disociat și doar anumite alimente la masă, ea include toate categoriile de alimente:
– Un sfert trebuie să fie o sursă de proteină de bună calitate: carne, pește, ouă, șuncă, tofu, soia etc
– Un sfert trebuie să fie o sursă de carbohidrați: cartof, paste, orez, leguminoase, boabe, pâine, lipii
– Jumătate de farfurie cu multe legume proaspete sau gătite în funcție de preferințele noastre
De fiecare dată este bine să avem la masă o sursă de grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, măslinele, semințe, nuci, unt de arahide.
Partea aceasta de grăsimi vegetale care să ne ofere sațietate pe termen lung.”
Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici: