8.5 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ce au învățat liderii Pentagonului după eșecul din Afganistan?

Ce au învățat liderii Pentagonului după eșecul din Afganistan?

Liderii Pentagonului s-au angajat miercuri să ”înveţe lecţii” din războiul din Afganistan, recunoscând că au simţit ”durere şi furie” după ce au lăsat ţara în mâinile talibanilor, inamicii lor de 20 de ani, relatează AFP.

„Nicio operaţiune nu este perfectă”, a recunoscut ministrul Apărării Lloyd Austin, vorbind public pentru prima dată de la încheierea evacuării haotice a 124.000 de civili din Kabul, în noaptea de luni spre marţi.

”Vrem să învăţăm cât de mult posibil din această experienţă”, a adăugat Lloyd Austin, un fost general care a luptat în Afganistan, după ce a adus un omagiu solemn şi sumbru celor 800.000 de soldaţi americani care s-au succedat din 2001 pe teritoriul afgan într-un război în care şi-au pierdut viaţa 2.461 de militari americani, dintre care 13 în ultimele ore ale retragerii.

”Vom învăţa din această experienţă”, a spus el. ”Şi ceea ce ne-a adus aici va fi studiat în anii următori”, a adăugat el. ”Noi, militarii, vom aborda acest lucru cu umilinţă, transparenţă şi sinceritate. Există o mulţime de lecţii tactice, operaţionale şi strategice de învăţat”, a explicat responsabilul militar.

”Şeful Pentagonului a admis faptul că sfârşitul unui război început în 2001 pentru îndepărtarea talibanilor de la putere poate fi dificil de acceptat pentru soldaţii care au pierdut fraţi de arme în Afganistan, precum şi pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa”, relatează Agerpres.

”Ştiu că aceste ultime zile au fost dificile pentru mulţi dintre noi”, a spus el. ”(…) Am auzit opinii foarte tranşante în ultimele zile. Este foarte important. Aceasta este democraţia”, a menţionat de asemenea şeful Pentagonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Capitala paralizată! Continuă greva șoferilor STB!

Continuă greva în transportul în comun din Capitală. În această dimineață, ca și ieri, niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieșit pe traseu,...

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă discută despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic. Întâlnirea are loc în...

Robert Negoiță: ”Suntem în haos! Nimeni nu știe ce are de făcut!”

Planurile Urbanistice a cinci sectoare din București au fost suspendate la sfârșitul lunii februarie. După negocieri intense, de la dorința primarului de a suspenda...

Lazăr Forrai: ”Uneori nu mâncam mai mult de un cartof fiert pe zi”

La 83 de ani, Lazăr Forrai, teolog și supraviețuitor al celui de-al doilea Război Mondial, a fost prezent în platoul emisiunii "Știrea cea bună"...