sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Ce au învățat liderii Pentagonului după eșecul din Afganistan?

Ce au învățat liderii Pentagonului după eșecul din Afganistan?

Liderii Pentagonului s-au angajat miercuri să ”înveţe lecţii” din războiul din Afganistan, recunoscând că au simţit ”durere şi furie” după ce au lăsat ţara în mâinile talibanilor, inamicii lor de 20 de ani, relatează AFP.

„Nicio operaţiune nu este perfectă”, a recunoscut ministrul Apărării Lloyd Austin, vorbind public pentru prima dată de la încheierea evacuării haotice a 124.000 de civili din Kabul, în noaptea de luni spre marţi.

”Vrem să învăţăm cât de mult posibil din această experienţă”, a adăugat Lloyd Austin, un fost general care a luptat în Afganistan, după ce a adus un omagiu solemn şi sumbru celor 800.000 de soldaţi americani care s-au succedat din 2001 pe teritoriul afgan într-un război în care şi-au pierdut viaţa 2.461 de militari americani, dintre care 13 în ultimele ore ale retragerii.

”Vom învăţa din această experienţă”, a spus el. ”Şi ceea ce ne-a adus aici va fi studiat în anii următori”, a adăugat el. ”Noi, militarii, vom aborda acest lucru cu umilinţă, transparenţă şi sinceritate. Există o mulţime de lecţii tactice, operaţionale şi strategice de învăţat”, a explicat responsabilul militar.

”Şeful Pentagonului a admis faptul că sfârşitul unui război început în 2001 pentru îndepărtarea talibanilor de la putere poate fi dificil de acceptat pentru soldaţii care au pierdut fraţi de arme în Afganistan, precum şi pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa”, relatează Agerpres.

”Ştiu că aceste ultime zile au fost dificile pentru mulţi dintre noi”, a spus el. ”(…) Am auzit opinii foarte tranşante în ultimele zile. Este foarte important. Aceasta este democraţia”, a menţionat de asemenea şeful Pentagonului.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...