joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Au fost ascunse, în urmă cu 70 de ani, printre zidurile Cazinoului...

Au fost ascunse, în urmă cu 70 de ani, printre zidurile Cazinoului din Constanța

Administrația Județului Constanța informează că specialişti din Germania şi Austria testează probe de tencuială pentru ca materialele folosite la refacerea Cazinoului din Constanța să fie de cea mai bună calitate.

Restauratorii Cazinoului au găsit printre zidurile clădirii schiţe ce ar fi fost ascunse de deţinuţii care au lucrat la renovarea acestuia în anii 1950.

Potrivit arhitectului Radu Cornescu, lucrările vor începe la faţade şi vor lucra mai multe echipe, fiind montate până în prezent schelele.

„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele.

O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm rezultatele.

Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării.

Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 faţade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de şantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie”, a declarat Cornescu, citat într-un comunicat de presă, el fiind desemnat de municipalitate să supravegheze desfăşurarea lucrărilor.

Totul va fi refăcut în concordanţă cu proiectului original.

„Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950.

În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada Cazinoului, cea dinspre mare.

Eu, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910″, a menţionat Radu Cornescu, citat de Agerpres.

De asemenea, potrivit comunicatului, vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare, astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult pe partea de cultură.

În interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri.

După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Coordonatorul lucrărilor de renovare a Cazinoului, inginerul Marius Stan, a menţionat că în prezent se execută lucrări de demolare a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale

„În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910.

Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea Cazinoul.

La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate”, a spus inginerul.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul din Constanţa va fi redat circuitului public.

Istoricul Cazinoului din Constanța

Foto Wikipedia

Cazinoul din Constanța este o clădire istorică, unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind ridicat în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910.

Cazinoul se află în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.

Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței.

În zona în care se ridică astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o „cazină” cum se numea atunci – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști.

Dar în iarna anului 1901, o furtună distruge o parte din acoperiș și un perete al fațadei, reliefând instabilitatea construcției.

Expertizele propun, și consiliul comunal aprobă la 29 ianuarie 1902 demolarea construcției.

În aprilie 1902, primarul Alexandru Belcic decide, printr-un proces verbal, organizarea șantierului în regim propriu pentru demolarea „cazinei” și construirea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene, care a început în anul 1904.

Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești.

După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect de origine franceză, Daniel Renard, care renunță la specificul stilului românesc, în favoarea unui stil Art Nouveau sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii, în care motivul principal este un fel de demi-rozasă în formă de scoică.

Construit din 1908, edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat (în 1912 se fac ultimele retușuri).

 

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...