Ce ar trebui să știe copiii despre sexualitate?

Ce ar trebui să știe copiii despre sexualitate? O sexualitate satisfăcătoare este unul dintre factorii necesari pentru înflorirea individului. Armonia sexuală este vulnerabilă la numeroși factori, de cele mai multe ori psihologici (anxietate, surmenaj, complexe de ordin estetic etc.), dar uneori și socioculturali.

Pașii de discuție despre sexualitate cu un copil

Când ne pregătim pentru o discuție despre sexualitate, putem avea în minte 3 pași simpli:

  1. Plecați de la cunoștințele pe care copilul le are deja. De exemplu, dacă vă întreabă ce este o erecție, îl puteți întreba ”Tu ce crezi că este?” sau ”Tu ce ai auzit despre asta?”
  2. Oferiți fapte și corectați orice informație greșită. De exemplu, ”Penisul este de obicei moale. Erecție este atunci când este tare la atingere sau stă ridicat”
  3. Folosiți discuția ca o oportunitate de a vă expune propriile idei sau emoții. De exemplu, ”Băieții au uneori erecții în timpul somnului. Este un eveniment normal când crești. Nu poți controla acest lucru, așa că nu este un motiv de îngrijorare”.

Comportamentul sexual normal la copii

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că există o listă mai mult sau mai puțin deschisă a ceea ce ar putea fi numit comportament sexual normal pentru un copil între 2 și 6 ani, o listă agreată de majoritatea specialiștilor. De asemenea, este important de menționat că atunci când astfel de comportamente sexuale se manifestă, trebuie să încerci să-i distragi atenția copilului și să-i șoptești în particular că „astfel de lucruri adulții fac atunci când sunt singuri”, exemplu pe care ar fi indicat să-l urmeze și el. Trebuie să-i mai spui că este necesar să ne respectăm unii pe alții și că nu este ok să atingi părțile intime ale altei persoane. De asemenea, acordă-i încredere și spune-i că dacă cineva îi atinge lui părțile intime, ar trebui să-ți împărtășească și ție acest lucru.

Ce ar trebui să știe copiii despre sexualitate?

În emisiunea ”De vorbă cu doctorul” cu realizatoarea Consuela Bălașa, invitatul Valentin Pescaru, psihoterapeut de orientare psihanalitica si psihosexolog, terapeut pentru tulburarile sexuale, terapie individuală sau de cuplu, vorbește despre stimularea sexuală prezentă astăzi:

”Există foarte multă stimulare sexuală în jurul nostru. Aproape la orice pas există stimulare sexuală. Uitați-vă la clipurile de pe youtube. Uitați-vă la reclamele tv. Știți că fac gluma aia, cum se mănâncă înghețata. Aia nu e reclamă la înghețată. E reclamă la cu totul altceva. Creierul și organismul reacționează. Întotdeauna când se face reclamă la șampon trebuie să ni se arate o femeie goală. Despre ce discutăm? Sau bărbații care sunt numai vână. Asta este o stimulare. E o reacție fiziologică.

Uitați-vă la mass-media. În fel de fel de emisiuni. Nu mai vorbim de filme. 99% dintre filme conțin sex. Și nu cu perdea. Nu. E clar. E pe bune. Și e de toate. 

Și atunci noi le arătăm copiilor niște lucruri pentru care ei sunt nepregătiți. Ele sunt. Și atunci ele crează stimulare sexuală.”

Articolul precedentToamna mâncăm legume și fructe!
Articolul următorRăzboi în Israel

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...