Ce alimente pot înlocui carnea?

Ce alimente pot înlocui carnea? Proteinele sunt foarte importante pentru sănătate și se recomandă ca zilnic să fie consumate alimente bogate în proteine. Deși multe persoane au impresia că pentru a-ți completa necesarul de proteine este nevoie să mănânci carne, acest lucru nu este adevărat. Proteinele se găsesc în multe alimente, cum sunt ouăle, lactatele, leguminoasele, nucile și semințele, legumele verzi și altele, informează doc.ro.

Top 5 alimente care pot înlocui carnea!

Lintea

Printre multele alimente bogate în proteine se numără și lintea. O jumătate de cană de linte gătită conține 9 g de proteine. Parte din familia leguminoaselor, la fel ca fasolea, lintea are, de asemenea, un conținut ridicat de potasiu, fibre și folat. Este un aliment ieftin, ușor de preparat și excelent de pus în supe, curry-uri, salate sau poate fi făcut cremă cu usturoi, ceapă și verdețuri, la fel ca fasolea. Dacă vrei să nu aștepți ca lintea să stea la înmuiat, precum fasolea, cumpără linte roșie – de fapt, are o nuanță portocalie – care se fierbe foarte repede (pui boabele direct în apă care fierbe, iar în 20 de minute sunt gata).

Năutul

Năutul fiert are 7 grame de proteine la jumătate de cană. Poți să-l cumperi fie direct fiert, la conservă, sau să îl iei uscat (se găsește vărsat în piețe, la fel ca boabele de fasole sau de linte uscate), îl lași la înmuiat peste noapte și îl fierbi a doua zi, cu o lingură de bicarbonat. Atenție, după ce l-ai fiert o jumătate de oră cu bicarbonat, dacă tot nu este fiert, e bine să scurgi apa și să-l pui în continuare la fiert în apă curată, cu sare.

După ce e gata, poate fi folosit în salate, curry-uri, supe, se poate pune și la cuptor cu sare și boia de exemplu pentru a fi consumat pe post de gustare sau îl poți pune în blender cu sare, piper, boia, zeamă de lămâie, usturoi și tahini pentru a-l transforma în deliciosul humus. Poți găsi în magazine și făină de naut, la fel de bogată în proteine.

Tofu

100 g de tofu conțin 6 g de proteine, fiind și o sursă bună de fier și calciu. Poți găsi în magazine tofu simplu sau afumat, sărat sau nesărat, cu diverse verdețuri și legume sau îl poți prepara acasă din boabe de soia. Găsești pe internet diverse rețete de tofu făcut în casă. Este excelent ca înlocuitor pentru brânză. De exemplu, poți adăuga cubulețe de tofu cu legume în salate, poți rade tofu cu verdețuri peste omletă sau poți face sendvișuri din pâine integrală cu felii de tofu afumat, sos pesto și felii de roșii.

Semințele de floarea-soarelui

Și semințele de floarea soarelui sunt alimente bogate în proteine: au 10 g de proteine la 50 de grame. Poți să le consumi fie ca gustare, crude sau coapte (eventual le poți lua crude și le rumenești acasă într-o tigaie fără ulei, și poți pune peste ele și puțină boia afumată, de exemplu). Fie să le presari peste o salată de crudități.

Semințele de dovleac

Un sfert de cană de semințe de dovleac conține 8 grame de proteine și 42% din necesarul zilnic de magneziu. Poți să le folosești crude sau coapte în batoanele de granola, în salate sau pe post de gustare între mese.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...