Acasă Articole Social Ce ai de făcu...

Ce ai de făcut atunci când oamenilor nu le pasă de consecințe?

Ce ai de făcut atunci când oamenilor nu le pasă de consecințe? Ce este o consecință? Dicționarul ne spune că este un rezultat al unei acțiuni, al unei fapte, al unui principiu, o urmare. Cuvântul „consecință” are mai degrabă o conotație automat negativă, deși din definiție nu reiese că ar fi îndreptățită. Oricum, îndreptățită sau nu, această conotație negativă ne face să devenim alergici la decizii.

Potrivit unor noi cercetări, 40 la sută dintre oameni ar prefera să nu cunoască consecințele acțiunilor lor – alegând ignoranța – astfel încât să aibă o scuză pentru a acționa egoist.

„Exemple de astfel de ignoranță intenționată abundă în viața de zi cu zi, cum ar fi atunci când consumatorii ignoră informațiile despre originile problematice ale produselor pe care le cumpără”, a declarat autorul principal Linh Vu, MS, doctorand la Universitatea din Amsterdam din Olanda, într-o declarație.

Vu și colegii săi au efectuat o meta-analiză a 22 de studii publicate anterior, care au avut un total de 6.531 de participanți. Fiecare studiu a avut loc fie într-un laborator de cercetare, fie online. Toate au inclus un fel de aranjament în care unii participanți au învățat consecințele acțiunilor lor. Alții au putut să refuze aceste informații dacă doreau.

Potrivit lui Shaul Shalvi, coautor și profesor de etică comportamentală la Universitatea din Amsterdam, cei care au ales să învețe consecințele acțiunilor lor au avut cu șapte puncte procentuale mai multe șanse de a fi altruiști în comparație cu participanții cărora li s-au oferit informațiile în mod implicit. Acest lucru sugerează că oamenii cu adevărat generoși aleg să învețe despre rezultatele alegerilor lor.

Diferența între consecință și pedeapsă la copii

Consecința este reacția naturală sau impusă de adulți, pozitivă sau negativă care vine ca urmare a unei acțiuni. O consecință are menirea de a disciplina, de a hrăni sentimentul de responsabilitate și de siguranță a copilului. Consecințele naturale sunt cele mai de dorit să se întâmple, atâta cât este posibil acest lucru, așa copilul având ocazia să învețe despre efectul comportamentului lui. Consecința are legătură cu comportamentul copilului și vine imediat sau la scurt timp după comportament.

O pedeapsă, in schimb, este mult diferită. Ea are menirea de a răni (fizic sau emoțional), de a impune autoritatea, a crea sentimentele de vină, rușine și chiar frică, de a determina copilul să facă ce vrea adultul. Pedeapsa vine din nevoia adultului de a deține controlul și din furia lui.

Ce ai de făcut atunci când oamenilor nu le pasă de consecințe?

Senzația de epuizare pe care o simți când asculți un om care se plânge îți sugerează că ai de-a face cu o falsă victimă, cu cineva care joacă un rol și fuge de responsabilitatea propriei vieți, pentru a-și păstra beneficiile de care este dependent. Astfel ea îți va contracara orice sugestie sau sfat, ca fiind imposibil sau nerealist, ceea ce ar trebui să îți confirme că nu caută de fapt o soluție.

Însă atunci când o persoană îți cere ajutorul sau părerea în mod onest, asta înseamnă că deși s-ar putea să trăiască niște circumstanțe nefericite, el nu se victimizează. Ci își asumă responsabilitatea pentru deciziile gresite, sau pentru neatenția sa din trecut. Asta îți arată prin faptul că încearcă să devină independent. Are răbdare, este calm, face tot ce poate pentru a ieși din situatie. Îți ascultă cu respect și recunoștință sfaturile sau sugestiile, chiar dacă i se par nepotrivite.

Cel care se victimizează va avea întotdeauna o poziție de superioritate morală. O persoană onestă va cere ajutorul de pe o poziție de egalitate față de viață, și smerenie în fața limitelor personale pe care experiența din prezent i le-a dezvăluit.

Dacă vrei să vezi cu cine ai de-a face fă urmatoare afirmație și fii atent la reacție:
„Nu mi se pare că faci tot ce poți ca să ieși din această situație.”

Superioritatea morală a celui care se victimizează va fi jignită de această afirmație. El va riposta cu agresivitate pentru a-și apăra imaginea de victimă.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...