8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ce a obținut țara noastră în urma negocierilor cu Comisia Europeană

Ce a obținut țara noastră în urma negocierilor cu Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat toate măsurile propuse de România pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

Din 2021, pentru prima oară, va exista un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății.

„Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a anunțat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

Ulterior, el a declarat la Digi24 că Programul Operaţional de Sănătate ar putea deveni funcţional începând cu primul trimestru al anului viitor.

„Accesarea banilor depinde de beneficiarii noștri, de către unităţile sanitare din România. Ne pregătim împreună cu unităţile sanitare să accesăm cât mai bine şi mai eficient în folosul pacienţilor şi în folosul populaţiei beneficiare de servicii de sănătate”, a spus Boloș.

Marcel Boloș a precizat că, în prezent, se lucrează la câteva proiecte mari de sănătate.

Proiectele vor putea fi finanţate din acest program, o primă prioritate fiind cea legată de reactivarea Institutului Naţional Cantacuzino, pentru a produce vaccin tetravalent.

Nu vor fi uitate spitale regionale și nici investițiile în infrastructura spitalelor judeţene.

Astfel, pentru spitalele regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, va fi alocată suma de 1,66 miliarde de euro.

Programul Operațional de Sănătate va fi prezentat în detaliu în perioada următoare, a promis Marcel Boloș.

În urma negocierilor cu CE, România va putea transfera fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.

De asemenea, vor putea fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.

Există, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri destinate inițial cercetării către mediul de afaceri, în scopul relansării economice.

România a obținut cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021.

Asta înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

Flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune) – înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.

Flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale – înseamnă că pot fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.

Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni – înseamnă sprijinirea tuturor localităților din România afectate de COVID-19

„Reducerea concentrării tematice” – înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice.

„Cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021” – înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

„Renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru” – înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]