8.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate CCR decide: se elimină sau nu restricțiile de deplasare pentru români?

CCR decide: se elimină sau nu restricțiile de deplasare pentru români?

Curtea Constituţională (CCR) decide, miercuri, asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă. Tot astăzi, Camera Deputaţilor urmează să adopte legea propusă de Guvern privind starea de alertă.

Nu se știe, însă, sub ce formă va ieși legea de la Cameră, pentru că proiectul, așa cum a ajuns de la Senat, are modificări substanțiale.

Este un moment crucial pentru Guvern, dar și pentru evoluția epidemiei de coronavirus din România, pentru că hățișurile legislative i-ar putea pune pe români în fața a trei zile de libertate totală, așa cum aveau înainte de apariția pandemiei.

Nimeni nu i-ar mai putea opri să iasă din case și să meargă oriunde vor vrea.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă.

Această stare de alertă, însă, nu este deloc clară.

Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă.

Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat, luni, ministrului de interne, Marcel Vela, să pregătească „o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind legislaţia pentru starea de alertă.

„Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13 (mai – n.r.), şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru orice modificare care este necesară, pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică, astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitoare la activitatea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi a altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a declarat Orban, în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

„Suntem pregătiţi şi joi vă prezentăm formula de abordare”, a răspuns Marcel Vela.

Anterior, premierul Ludovic Orban anunţase că, în cazul în care Curtea Constituţională a României va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.

Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a argumentat Avocatul Poporului.

Mai mult, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți seara, la TVR, că proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta.

Renate Weber crede că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să îşi asume prelungirea stării de urgenţă cu câteva zile, dar şi aceasta ar trebui adoptată de Parlament, a arătat Renate Weber.

Săptămâna trecută, CCR a deschis deja Cutia Pandorei, când a decis că amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă sunt neconstituționale.


ULTIMELE ARTICOLE

S-a descoperit o nouă modalitate de tratare a cancerului

Cancerul este afecțiunea care stârnește frica și chiar panica în oameni. De obicei aceasta apare în urma unui stil de viață nesănătos prin consumul...

Dependența – închisoarea din sticlă

Fie că vorbim despre substanțe, despre muncă, despre relații sau despre pornografie, dependența limitează viziunea celui în cauză. Acesta ajunge să creadă că doar...

Universitatea Hyperion lansează Școala de Egiptologie

Egiptologia studiază cultura (limba, literatura, istoria, religia, arta, economia) egiptenilor antici dintre mileniul V î.Hr. până la sfârșitul dominației Imperiului Roman. Egiptologia modernă se consideră a-și avea...

Cum poți reduce consumul de curent cu ajutorul frigiderului?

Este un fapt cunoscut acela că frigiderul este, poate cel mai mare consumator în gospodăria omului, deoarece acesta constant este în funcțiune. De unul singur,...