sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Emisiuni BookMedia Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune! Dependența este o condiție care rezultă atunci când o persoană consumă o substanță (de exemplu, alcool, tutun, droguri) sau se angajează într-o activitate (de exemplu, jocurile de noroc, sexul, cumpărăturile), care poate fi plăcută. Dar continuarea acesteia devine compulsivă și interferează cu obișnuința responsabilități și preocupări, cum ar fi munca, relațiile sau sănătatea. Persoanele care au dezvoltat dependențe nu îşi dau seama că al lor comportament este în afara controlului și provoacă probleme pentru ei înșiși și pentru alții.

Despre dependență

Dependenţa este atât psihologică, cât și comportamentală.
Dependențele sunt caracterizate prin dorință, constrângere şi incapacitatea de a spune STOP utilizării unor substanţe sau obiceiuri disfuncţionale.
Persoanele care se confruntă cu dependențele confundă dependența cu obiceiul. Dependența – este o componentă psihologică/ fizică în care persoana este în imposibilitatea de a controla aspectele dependenței fără ajutor din cauza condițiilor mentale sau fizice implicate.
Obiceiul – se face prin alegere. Persoana are puterea să aleagă când să se oprească și se va opri. Componenta psihologică/ fizică apare doar la dependenţă, nu şi la obicei.

Cauzele dependenţei

Cauzele dependenței variază considerabil și pot fi o combinaţie de factori fizici, mentali, emoționali și circumstanțiali.
Iată câteva din cauzele recunoscute de dependenţă.

  • Istoricul familial
  • Stresul
  • Gândirea negativă, cum ar fi o abordare de totul sau nimic pentru viață
  • Anxietate
  • Depresia
  • Durerea cronică, fie emoțională sau fizică.

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Culea, psihanalistul Ciprian Jurma explică legătura dintre afecțiune și dependență:

”Cred ca de multe ori adicțiile se dezvoltă atunci când nu mai reușim să ne gestionăm emoțiile. Un exemplu poate fi tatăl care e supus la un stres enorm la job. Copilul e mic iar soția nu îi mai dă niciun fel de atenție. El simte că și-a pierdut relația de cuplu. Nu mai are afecțiunea pe care o aavea înainte. Toate astea îl fac să se simtă singur și exclus. Astfel se apucă de băut. Băutură de altfel ca majoritatea adicțiilor, înlocuiește afecțiunea.”

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...