luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni BookMedia Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune! Dependența este o condiție care rezultă atunci când o persoană consumă o substanță (de exemplu, alcool, tutun, droguri) sau se angajează într-o activitate (de exemplu, jocurile de noroc, sexul, cumpărăturile), care poate fi plăcută. Dar continuarea acesteia devine compulsivă și interferează cu obișnuința responsabilități și preocupări, cum ar fi munca, relațiile sau sănătatea. Persoanele care au dezvoltat dependențe nu îşi dau seama că al lor comportament este în afara controlului și provoacă probleme pentru ei înșiși și pentru alții.

Despre dependență

Dependenţa este atât psihologică, cât și comportamentală.
Dependențele sunt caracterizate prin dorință, constrângere şi incapacitatea de a spune STOP utilizării unor substanţe sau obiceiuri disfuncţionale.
Persoanele care se confruntă cu dependențele confundă dependența cu obiceiul. Dependența – este o componentă psihologică/ fizică în care persoana este în imposibilitatea de a controla aspectele dependenței fără ajutor din cauza condițiilor mentale sau fizice implicate.
Obiceiul – se face prin alegere. Persoana are puterea să aleagă când să se oprească și se va opri. Componenta psihologică/ fizică apare doar la dependenţă, nu şi la obicei.

Cauzele dependenţei

Cauzele dependenței variază considerabil și pot fi o combinaţie de factori fizici, mentali, emoționali și circumstanțiali.
Iată câteva din cauzele recunoscute de dependenţă.

  • Istoricul familial
  • Stresul
  • Gândirea negativă, cum ar fi o abordare de totul sau nimic pentru viață
  • Anxietate
  • Depresia
  • Durerea cronică, fie emoțională sau fizică.

Cauza dependențelor este lipsa de afecțiune!

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Culea, psihanalistul Ciprian Jurma explică legătura dintre afecțiune și dependență:

”Cred ca de multe ori adicțiile se dezvoltă atunci când nu mai reușim să ne gestionăm emoțiile. Un exemplu poate fi tatăl care e supus la un stres enorm la job. Copilul e mic iar soția nu îi mai dă niciun fel de atenție. El simte că și-a pierdut relația de cuplu. Nu mai are afecțiunea pe care o aavea înainte. Toate astea îl fac să se simtă singur și exclus. Astfel se apucă de băut. Băutură de altfel ca majoritatea adicțiilor, înlocuiește afecțiunea.”

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...