8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Editoriale Spiritualitate Caută sensul, nu plăcerea imediată!

Caută sensul, nu plăcerea imediată!

Caută sensul, nu plăcerea imediată este unul din capitolele cărții 12 Reguli de viață: Un antidot la haosul din jurul nostru, scrisă de Jordan Peterson.

Până acum am cumpărat trei exemplare din cartea lui Jordan Peterson, 12 Reguli de viață: Un antidot la haosul din jurul nostru, pe care le-am făcut cadou, și cred că o să mai fac asta de multe ori de cum încolo. Cred din suflet că această carte este una dintre cele mai importante cărți pe care ar putea să le citească cineva. Acesta este și motivul pentru care am început această serie de articole în care prezint, foarte pe scurt, fiecare dintre cele douăsprezece reguli.

Caută sensul și satisfacția imediată

Am ajuns la regula numărul șapte, care, într-o traducere liberă, dar care păstrează cel mai bine semnificația din original, spune: caută ceea ce are sens, nu ceea ce aduce rezultate imediate! Acest capitol este unul dintre cele mai substanțiale din carte, și este în mare parte o mediație cu privire la originea și natura răului. Ascultându-l pe Peterson lecturând acest capitol (ascult versiunea audio a cărți, în lectura autorului însuși), strigând cu un patos, cu nimic mai prejos decât al lui Ieremia, cât de important este să facem lucruri care au sens, nu lucruri care aduc satisfacție imediată, m-am întrebat de multe ori, bine, domnule Peterson, dar ce anume este sensul, până la urmă?

Desigur, era limpede că în viziunea sa acțiunile cu sens sunt acelea care contribuie la creșterea și dezvoltarea noastră și a lumii din jurul nostru. Adică, cel care contribuie la un viitor mai bun atât pentru noi înșine, cât și pentru microcosmosul în care trăim. (Microcosmosul este rețeaua umană din care facem parte și asupra căreia, indiferent că vrem sau nu, avem un puternic impact prin simplul fapt că existăm – de noi depinde doar dacă acest impact este pozitiv sau negativ). În timp ce acele acțiuni sau fapte sau moduri de a fi care produc satisfacție imediată sunt… Ei bine, acestea sunt cele mai omenești, cele mai ușoare moduri de a fi și în general contribuie la crearea unui viitor mai degrabă dezastruos.

Caută sensul și distracția

O să dau un exemplu extrem, dar foarte sugestiv, de astfel de fel de a fi care produce efecte imediate, dar are un efect devastator asupra vieții. Sunwaves este un festival de muzică electronică care are loc în Mamaia, chiar pe plajă. În ultimii ani acest festival a devenit extrem de popular printre tinerii din țara noastră, dar este frecventat de tineri de peste tot din lume, inclusiv Japonia, America, și bineînțeles, Europa. Oficial, principala atracție este muzica electronică. Neoficial, dar bineînțeles știut de toată lumea, principala atracție este muzica, dar în combinație cu anumite substanțe care transformă muzica și dansul într-o experiență ne-lumească.

Cei care iau parte la ea o descriu ca pe ceva incomparabil cu orice altfel de distracție sau activitate la care iau parte. Unii dintre ei, chiar cei mai serioși dintre petrecăreți, investind-o cu o dimensiunie cvasi-religioasă. (În treacăt fie spus, pentru tinerii din lumea noastră, ultra-tehnologizată și seculară, petrecerile, și mai precis acest fel de petreceri, reprezintă cel mai apropiat lucru de o experiență religioasă). Asta ar fi minunat, dacă nu ar exista o parte teribil de întunecată, și anume că aceste substanțe au un potențial foarte ridicat pentru abuz.

Peste tot în lume, la astfel de petreceri, din când în când, mai moare câte un tânăr care nu-și dorea altceva decât să se simtă bine, să se distreze. Principala cauză a morții este abuzul și unele substanțe necunoscute care intră în compoziția celebrei pastile Ecstasy, extrem de populară printre petrecăreți.

Caută sensul și fericirea

Dar, oricât ar suna de cinic, principalul pericol care îl paște pe un petrecăreț nu este moartea, cel puțin nu moartea corpului, ci un altfel de moarte. Am putea să-i spunem moartea sufleului, și aici ar fi multe de spus, dar cel mai bine ar fi să lăsăm discuția asta pentru altă dată. Moartea despre care vorbesc este o moarte a capacității de a trăi, adică de a trăi în așa fel încât să existe un viitor. Esența unei astfel de petreceri este trăirea prezentului la intensități amețitoare, paroxistice, extatice, însă cu consecințe dezastruoase pentru viitor.

Vorba care spune că a consuma alcool înseamnă a împrumuta fericire din viitor (o trimitere directă la suferințele mahmurelii), se aplică cu infinit mai multă greutate efectelor MDMA-ului (principalul combustibil al petrecerilor de acest tip), care pentru a produce senzația de extaz (de unde și numele de stradă al pastilei, ecstasy), golește efectiv rezervoarele de serotonină din creier, rezultatul fiind nu doar o simplă mahmureală, ci depresia și senzația că nimic nu mai are rost în afară de… mai mult MDMA.

caută sensul

Caută sensul și principalul sens al vieții

Un petrecăreț ajunge mai devreme sau mai târziu să trăiască într-o buclă paralelă cu viața, în care principalul sens al vieții este petrecerea. Nu este nevoie să mai spunem că viața are foarte mult de suferit, nu doar din punctul de vedere al sănătății fizice și mentale (ca să nu mai zicem nimic despre cea sufletească… o discuție pe care mai bine o lăsăm pentru altă dată), dar mai ales din punctul de vedere al relației cu viitorul.

Pentru că atunci când cea mai mare parte a resurselor fizice și psihice sunt folosite pentru o adâncire extatică într-un prezent care seamnă destul de mult cu o gaură neagră, rezultatele pentru viitor nu pot fi decât dezastruoase. Și exact așa sunt! Un petrecăreț hardcore este prins într-o mașinărie care, după ce l-a învârtit și amețit bine câțiva ani, îl aruncă, ca dintr-o mașină de tocat carne, secat de viață și de orice substanță.

Caută sensul și modernitatea

Am insistat asupra acestui exemplu pentru că, pentru tânărul cool și care vrea să se distreze al zilelor noastre (și cine nu vrea să se distreze?), petrecerile reprezintă cea mai mare tentație de a adopta un mod de viață care oferă satisfacții imediate, astfel încât pur și simplu nu mai rămâne nici timp, nici energie și mai ales nici dorință pentru a face lucruri care au sens, adică lucruri care contribuie la creșterea și dezvoltarea noastră și la aducerea la ființă a unui viitor mai bun pentru noi și pentru lumea întreagă. Sunwaves e doar un festival care are loc de două ori pe an (destul de mult, pentru un festival, căci în general un festival e doar o dată pe an), dar în afară de acesta mai sunt desigur multe alte festivaluri, iar când nu sunt festivaluri, e întotdeauna o petrecere undeva.

Modernitatea (atât substanțele chimice, cât și muzica electronică sunt moderne, par excellence) nu a făcut decât să ne dea posibilități sintentice, deci foarte concentrate, de a trăi pentru plăceri imediate. Dar desigur că există numeroase modalități tradiționale de a face același lucru. Așa că cei care nu au fost niciodată la o petrecere, să nu se grăbească să-i judece pe cei care merg la Sunwaves. Am dat acest exemplu doar pentru că ilustrează, într-un mod cutremurător și destul de tragic, după părerea mea, dar condensat, deci cu o mare valoare pedagogică, ce înseamnă să trăiești pentru ceea ce aduce satisfacții imediate și să nu-ți pese de ceea ce poate să producă sensul.

Caută sensul!

Spre sfârșitul capitolului, încă așteptam ca Peterson să ne spună pe șleau ce este sensul, și mă întrebam dacă o s-o facă vreodată. Când mai erau doar cinci minute (lectura capitolului a durat o oră și patruzeci de minute), Peterson s-a lansat într-o descriere absolut magnifică a sensului, cinci minute care trebuie să fie unele dintre cele mai frumoase cinci minute din istoria cărților audio, căci sub imperiul frumuseților contemplate în încercarea sa de a descrie sensul (căci sensul este, mai presus de orice, un tip de frumusețe, o frumusețe vie), vocea sa a devenit gâtuită de emoție, atât de intens gâtuită de emoție încât mă îndoiesc că un autor care și-a citit cartea pentru lumea întreagă a mai făcut așa ceva vreodată! Fără îndoială, sfârșitul capitolului care cuprinde regula șapte, este unul dintre cele mai apoteotice, extatice sfârșituri de capitol scrise vreodată.

Desigur, dacă vrei să vezi despre ce e vorba cu adevărat în acest capitol și ce înseamnă să trăiești pentru sens, nu pentru ce este expeditiv, facil și aduce satisfacții imediate, și mai ales de ce e atât de important să faci asta, trebuie neapărat să citești capitolul întreg. Sunt sigur că după ce îl vei citi vei simți și tu nevoia, ca și mine, să dai cartea mai departe.

Articol realizat de Cătălin IoneteULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]