Ministerul Justiţiei a anunţat că a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) şi că va iniţia, săptămâna următoare, procedurile de aprobare în Guvern, după care va fi înaintat Parlamentului în prima parte a lunii februarie. De asemena, instituția transmite că va relua procesul instituțional de avizare și adoptare a legilor Justiției și a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.
Ministerul precizează că a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ şi va iniţia, în săptămâna care urmează, procedurile necesare, astfel încât proiectul să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Legislativului şi începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.
Ministerul Justiţiei va coopera transparent şi sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV şi a mecanismului «Rule of Law» astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecinţă la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei într-un comunicat transmis sambata.
De asemenea, Ministrul Justiţiei anunţă şi demersurile în privinţa legilor Justiţiei şi modificarea Codurilor penale.
Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament, pentru aprobare şi adoptare.
Ministerul Justiţiei va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului şi Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022”, menţionează sursa citată.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în urmă cu o săptămână, că SIIJ va fi desfiinţată cel târziu la finalul lunii martie și nu va fi înlocuită de un „SIIJ 2.0”, adică o altă structură care să îi preia atribuțiile.