Cât stăm acasă dacă avem răceală? Avem tendința de a privi răceala (uneori chiar și gripa) ca pe o afecțiune care nu ne împiedică să ne facem treburile zilnice. De aceea, cei mai mulți dintre noi mergem în continuare la serviciu chiar și atunci când suntem răciți. Ei bine, medicii ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem pe noi înșine, dar și la care îi expunem pe cei cu care intrăm în contact, informează doc.ro.
Ce este răceala
Răceala este destul de comună. Adulții îse îmbolnăvesc de două sau de trei ori pe an, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care poate fi cauzată de numeroși viruși, mai exact de peste 200 de viruși.
Ce este gripa
Gripa este o infecție virală foarte contagioasă a tractului respirator. Poate provoca boli severe și complicații care pun viața în pericol (inclusiv pneumonie). Aceasta poate să afecteze persoanele de toate vârstele și se transmite, de regulă, prin inhalarea picăturilor de la tuse și strănut care conțin virusul.
Cum grăbești recuperarea în răceală sau gripă
Pentru ca recuperarea să fie mai rapidă, dar și pentru a evita transmiterea virusului altor persoane, se recomandă ca pacientul să stea acasă 5-7 zile, adică în perioada în care boala este contagioasă. Cât timp simptomele precum strănutul, tusea și febra sunt prezente, riscul de transmitere a virusului este extrem de ridicat.
Cum previi îmbolnăvirea
Ca să previi gripa, este recomandat să îți faci vaccinul antigripal. Acesta poate reduce șansele de a face gripă cu până la 60%. Iar în caz de îmbolnăvire, simptomele vor fi mai puțin severe și este diminuat riscul de complicații.
Vaccinul împotriva gripei este de obicei disponibil la începutul toamnei. Este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni. Femeile însărcinate – în special cele aflate în al treilea trimestru de sarcină – ar trebui să se vaccineze împotriva gripei de îndată ce vaccinul devine disponibil. Vaccinul împotriva gripei este sigur pentru femeile însărcinate. S-a dovedit că reduce riscul de gripă la sugari în primele luni de viață.