luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Cât stăm acasă dacă avem răceală?

Cât stăm acasă dacă avem răceală?

Cât stăm acasă dacă avem răceală? Avem tendința de a privi răceala (uneori chiar și gripa) ca pe o afecțiune care nu ne împiedică să ne facem treburile zilnice. De aceea, cei mai mulți dintre noi mergem în continuare la serviciu chiar și atunci când suntem răciți. Ei bine, medicii ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem pe noi înșine, dar și la care îi expunem pe cei cu care intrăm în contact, informează doc.ro.

Ce este răceala

Răceala este destul de comună. Adulții îse îmbolnăvesc de două sau de trei ori pe an, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care poate fi cauzată de numeroși viruși, mai exact de peste 200 de viruși.

Ce este gripa

Gripa este o infecție virală foarte contagioasă a tractului respirator. Poate provoca boli severe și complicații care pun viața în pericol (inclusiv pneumonie). Aceasta poate să afecteze persoanele de toate vârstele și se transmite, de regulă, prin inhalarea picăturilor de la tuse și strănut care conțin virusul.

Cum grăbești recuperarea în răceală sau gripă

Pentru ca recuperarea să fie mai rapidă, dar și pentru a evita transmiterea virusului altor persoane, se recomandă ca pacientul să stea acasă 5-7 zile, adică în perioada în care boala este contagioasă. Cât timp simptomele precum strănutul, tusea și febra sunt prezente, riscul de transmitere a virusului este extrem de ridicat.

Cum previi îmbolnăvirea

Ca să previi gripa, este recomandat să îți faci vaccinul antigripal. Acesta poate reduce șansele de a face gripă cu până la 60%. Iar în caz de îmbolnăvire, simptomele vor fi mai puțin severe și este diminuat riscul de complicații.

Vaccinul împotriva gripei este de obicei disponibil la începutul toamnei. Este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni. Femeile însărcinate – în special cele aflate în al treilea trimestru de sarcină – ar trebui să se vaccineze împotriva gripei de îndată ce vaccinul devine disponibil. Vaccinul împotriva gripei este sigur pentru femeile însărcinate. S-a dovedit că reduce riscul de gripă la sugari în primele luni de viață.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...