marți, septembrie 26, 2023
Acasă Articole Noutăți Cât plastic ajunge defapt în oceane?

Cât plastic ajunge defapt în oceane?

Cât plastic ajunge defapt în oceane? Datele publicate în revista Nature Geoscience concluzionează că mult mai puțin plastic ajunge în mări decât se estima anterior. Totuși există mai multe resturi plutitoare, informează hotnews.ro.

Ce spune Ministerul Mediului?

„Motivul principal pentru care m-am aflat vineri pe plaja Modern din Constanța a fost acela de a prezenta rezultatele acțiunii pe care Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu a realizat-o săptămâna aceasta. În contextul miliardelor de PET-uri care ajung în fiecare an în cel mai bun caz la groapa de gunoi, sau și mai rău, ajung în pădure, în albiile cursurilor de apă, în natură, în general, am vrut să trag un semnal de alarmă despre prezența plasticului în cursurile de apă din România”.
Ministrul Mediului atrage atenția că „mai mult de 90% din cantitățile de deșeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt deșeuri din plastic. Din acest procent, peste 68% înseamnă plasatic de unică folosință sau PET”.

Ce spune studiul?

Autorii au calculat că în jur de 470-540 de mii de tone ajung în oceane în fiecare an. O cifră care poate părea considerabilă. Dar este mult mai mică decât cele 4-12 milioane de tone estimate anterior.

Cu toate acestea, cantitatea totală de resturi de plastic plutitoare – aproximativ 3,2 milioane de tone – este mult mai mare decât cea estimată anterior. „Cea mai mare parte a masei de plastic este formată din obiecte mari” (mai mari de 2,5 centimetri). Acestea plutesc mai ușor, explică autorii studiului.

Vestea bună este că obiectele mari de la suprafață sunt mai ușor de ridicat decât microplasticele.

În fața omniprezenței poluării cu plastic pe planetă, în februarie 2022, la Nairobi, la sediul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), s-a convenit asupra principiului unui tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru combaterea acestui flagel. Mai multe runde de negocieri sunt acum necesare pentru a transforma această promisiune în realitate.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...