8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Cât de scumpă este libertatea Ucrainei? Ce preț va plăti Rusia pentru...

Cât de scumpă este libertatea Ucrainei? Ce preț va plăti Rusia pentru orgoliul lui Putin? Eroul de la Kiev vs liderul de la Kremlin

Ziua de 24 februarie va rămâne în istoria lumii. După discuții repetate, pe care președintele rus le-a avut cu șefii de state importante din Europa, calea diplomației părea să fie soluția în calea războiului la care asistăm de câteva zile. Dar surpriză: Vladimir Putin a șocat întreaga planetă prin decizia de a invada Ucraina. Consecințele sunt foarte importante și le vom prezenta în continuare; până atunci, poate ar merita să ne întrebăm ce a urmărit liderul de la Kremlin. Oare a încercat să divizeze Uniunea Europeană și NATO? Va obține efectul opus?

 

Efectele sociale despre care aminteam sunt numeroase; pierderi de vieți omenești, frică, lacrimi, sânge, familii destrămate sau bebeluși “născuți pe acorduri de arme”. Este tabloul sumbru la care românii (și alte popoare) se uită cu lacrimi în ochi ca la un film de groază și își deschid sufletele către ucrainenii care fug din calea morții doar cu hainele de pe ei și cu copiii în brațe. Ce lecție de viață!  Înainte de a fi europeni, oamenii și-au arătat solidaritatea față de nevoiași. Totuși, pentru ce acest măcel? Doar pentru că o țară își dorește libertatea sau pentru orgoliul unui dictator?

 

Tancurile de luptă reprezintă o formă de leadership politic în 2022? Mă tem că nu. Poate președintele rus ar fi trebuit să-și manifeste puterea prin creșterea nivelului de trai din țara sa sau să concureze la nivelul Produsului Intern Brut cu țări europene care îl depășesc. În același timp, ar merita să mergem la o altă întrebare: recent, la jocurile olimpice de la Beijing, președintele Rusiei s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping. Oare au pus la cale bătălia la care ne uităm cu îngrijorare?

Altfel, de ce ar ține Putin cont de recomandarea lui Xi, aceea de a abandona modul de gândire al războiului rece și de a negocia cu Kievul stingerea războiului. În replica, liderul de la Kremlin a justificat acțiunile sale din ultimele zile, prin faptul că SUA și NATO au ignorat mult timp preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei și au renunțat repetat la angajamentele lor.

 

Dar să revenim la consecințele economice globale. Cât ne vor costa ambițiile unor șefi de state? Dacă legăturile comerciale dintre Rusia și restul lumii se vor întrerupe, așa cum arată sancțiunile pe care Vestul dorește să le aplice Kremlinului, ce ar însemna războiul economic pentru traiul nostru zilnic?

 

Cu ce a greșit omenirea să treacă prin boală, frica de arme și poate, mai apoi, foamete? Cine se joacă cu viețile noastre și pentru ce? Internetul abundă de păreri; e drept, împărțite pe două categorii: pro-ruse și pro-americane.

Dar am găsit una mixtă – Rusia nu avea nevoie de acest război, dar SUA da! Ipoteza aceasta complică și mai tare filmul momentului. Dacă războiul de acum este unul regizat și nu unul neașteptat, dați-mi voie să cred că liderii lumii sunt mai “bolnavi de putere” decât toți morții din lume de Covid.

 

Aș reveni la unul dintre actorii la care ne uităm cu admirație: Volodimir Zelenski. Actor la propriu, așa cum a aflat tot globul. A devenit erou? Câți dintre politicienii români ar fi avut curajul să refuze fuga din țară și să rămână în mijlocul bătăliei? Ce ne învață Ucraina? Cu ce rămânem din această această filă de istorie?

A7TV vă ține la curent cu acest subiect, în fiecare seară, în cadrul emisiunii La Zi.

 

În loc de concluzie, vă întreb pe dumneavoastră: oare știe cineva cât va dura acest război? România se află în pericol? Până la urmă, este gândul care nu ne dă pace…și da, viața bate filmul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...