Home Editoriale Sănătate Cât de mult a scăzut consumul de medicamente în România?

Cât de mult a scăzut consumul de medicamente în România?

0
Cât de mult a scăzut consumul de medicamente în România?
Sursa Pixabay

În România, consumul de medicamente a scăzut, în luna aprilie din acest an, cu 7,1% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele companiei de cercetare Cegedim.

Este o primă evaluare a impactului pandemiei și a măsurilor de izolare socială asupra consumului de medicamente din România și asupra comportamentului de consum după instituirea stării de urgență.
Sursa Pixabay
Cu toate acestea, impactul pandemiei asupra vânzărilor de medicamente s-a diferențiat pe categorii.
  • Cea mai mare scădere a fost înregistrată la vânzările de medicamente generice ieftine (cu prețuri sub 25 lei/cutie), de 22% față de aprilie 2019, până la 2,86 milioane cutii.
  • La celelalte medicamente generice, scăderea a fost de 8,5%, la 15,66 milioane cutii.
  • Vânzările de medicamente inovative au scăzut cu 5,9% față de aprilie 2019, la 12,2 milioane cutii, iar cele de medicamente eliberate fără prescripție (OTC) s-au redus cu 3,6%, la 17,1 milioane cutii.
Evoluția vânzărilor din aprilie vine după un avans semnificativ înregistrat în primul trimestru din 2020, când consumul de medicamente din România a crescut cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind eliberate din farmacii 179,1 milioane de cutii. Piața farmaceutică românească este dominată de medicamentele cu prescripție medicală (RX). Acestea au reprezentat 72% din totalul vânzărilor valorice și 60,2% din totalul consumului de medicamente (raportat în cutii) din primul trimestru. ”Produsele cu prescripție medicală au înregistrat, în primul trimestru, o scădere valorică de 3,3% față de aceeași perioadă din 2019, până la 3,46 miliarde lei, în timp ce produsele fără prescripție (OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale) au înregistrat o creștere valorică de 26,8%, până la 1,35 miliarde lei”, anunță site-ul 360medical.ro
Sursa Pixabay
Primele cinci clase terapeutice pe piața farmaceutică din România, după ponderea în valoarea totală a vânzărilor, sunt: tract digestiv, antiinfecțioase de uz sistemic, oncologie, sistem cardiovasular și sistem nervos central, mai arată raportul menționat.