marți, septembrie 10, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Cât de important este somnul?

Cât de important este somnul?

Cât de important este somnul? Mulți dintre noi neglijăm această parte importantă pentru viața și sănătatea noastră. Este un mit că somnul de calitate ar putea să ne îmbunătățească nu doar viața ci și poate chiar buna dispoziție.

Iată cele mai populare 10 mituri despre somn

  1. Adulții au nevoie de mai puțin de cinci ore de somn. FALS

Adulții au nevoie de șapte-nouă ore de somn pentru a funcționa normal. Persoanele adulte care reușesc să aibă o viață normală cu mai puțin de șapte ore de somn pot să aibă anumite mutații genetice, însă ei sunt excepția – și nu regula!

  1. E sănătos să dormi oriunde, oricând. FALS

Atunci când adormi în mașină, în tren sau pe sala de așteptare nu este un dar ci, din contră, este un semn că nu reușești să te odihnești în timpul nopții, iar organismul tău clachează.

  1. Organismul se poate adapta chiar dacă îl privezi de somn. FALS

Pentru ca mintea și corpul să se refacă au nevoie de un somn complet, care să reprezinte un ciclu care trece prin toate fazele somnului, patru la număr. Atunci când nu te odihnești suficient, ciclul nu poate să fie complet.

  1. Sforăitul nu este o problemă. FALS

Nu numai că persoanele care sforăie devin enervante pentru parteneri, dar apneea (sforăitul în somn) reprezintă și o afecțiune care sporește riscul de infarct, astm, presiune arterială ridicată și tulburări comportamentale și cognitive.

  1. Ajută să ții ochii închiși chiar dacă nu adormi. FALS

În acest mod ai șanse mari de a provoca insomnie seară de seară, așa că în loc să forțezi somnul e de preferat să te ridici din pat și să faci o activitate relaxantă timp de 15 minute.

  1. Poți dormi oricând, important e să dormi suficient. FALS

Fiecare dintre noi avem un ceas biologic, iar reglarea acestuia după ciclul natural este un lucru sănătos. Poți să dormi o oră în timpul zilei, însă nu inversa ziua cu noaptea deoarece nu vei mai reuși să te odihnești și să îți reîncarci bateriile.

  1. Televizorul înainte de culcare ajută. FALS

E de preferat să te ții departe de telefon sau de televizor înainte de culcare. Nu numai că acumulezi informații inutil înainte de somn, dar îți expui ochii la prea multă lumină.

  1. Amânarea alarmei ajută la odihnă. FALS

Ai observat că de fiecare dată când te ridici din pat exact când sună alarma simți că ești mai odihnit? Pentru că asta este realitatea! Dacă amâni alarma, creierul tău va intra din nou în faza de somn și întreruperea ciclului îți va da o stare letargică.

  1. E bine să îți amintești visele. FALS

Studiile arată că persoanele care își amintesc visele au o activitate mult mai intensă a creierului chiar și în timpul nopții, însă acesta este un semn clar că ele nu reușesc să se odihnească și că au tulburări de somn.

ULTIMELE ARTICOLE

Vremea se răcește. Cum ne pregătim?

Vremea se răcește. Cum ne pregătim? Odată cu trecerea verii și venirea toamnei, temperaturile încep să scadă, iar zilele devin mai scurte și mai...

Află ce își dorești de la viață!

Află ce își dorești de la viață! Căutarea sensului vieții și a ceea ce ne dorim cu adevărat de la ea este una dintre...

Sinceritatea sau minciuna nevinovată?

Sinceritatea sau minciuna nevinovată? În viața de zi cu zi, ne confruntăm adesea cu situații în care trebuie să alegem între a spune adevărul...

Este bine să consumăm sare?

Este bine să consumăm sare? Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, este un element esențial în dieta umană. Ea are un...